”Jag ångrar mig av hela mitt hjärta”

Josef Fritzl fick sista ordet i århundradets rättegång

Foto: Reuters
Josef Fritzl såg rakt in i tv-kamerorna i morse.
NYHETER

ST PÖLTEN

I dag faller domen mot Josef Fritzl.

Juryn har redan konstaterat att Fritzl är skyldig till mord.

Åklagaren yrkar på lagens strängaste straff.

73-åringen fick sista ordet i vad som kallats århundradets rättegång.

– Jag ångrar mig av hela mitt hjärta.

Josef Fritzl har erkänt allt. Han har ingenting att dölja längre, inte ens sitt eget ansikte som han tidigare desperat har försökt att skydda.

När han leds in i sal 119 på rättegångens tredje dag har han lämnat den blå pärmen i sin cell. Just innan han går in i rättssalen suckar han uppgivet. Sen tittar han rakt in i tv-kameran.

Efter drygt en timmes förhandling bryter rätten för en paus. Både advokaten och åklagaren har hållit sina slutanföranden.

Ångerfull

Men det är Josef Fritzl som får sista ordet i det som har kallats århundradets rättegång.

Andrea Humer kallar fram honom till vittnesbåset när slutanförandena är klara.

Han går fram och sätter sig.

– Jag ångrar mig av hela mitt hjärta. Jag kan inte gottgöra något av det jag har gjort, men om det är möjligt ska jag begränsa skadorna.

I eftermiddag faller domen mot 73-åringen. Åtalspunkterna är mord, slaveri, olaga frihetsberövande, våldtäkt, incest och olaga hot.

Efter att ha sett det elva timmar långa vittnesmålet med sin dotter, erkände han sig för första gången i går skyldig på samtliga punkter.

– Jag såg det för första gången med hennes ögon, sa han.

Juryn röstar

Om erkännandet och den efterföljande ursäkten till familjen kommer att mildra hans straff är upp till juryn att bedöma i dag.

Juryn ska ta ställning till en katalog av frågor till varje åtalspunkt. Skyldig eller icke skyldig avgörs genom röstning. Om det väger lika mellan rösterna blir domen till den åtalades fördel.

När domen avkunnas kommer det att ske för öppna dörrar. Enligt Franz Cutka, som varit presstaleman under rättsprocessen kommer utfallet med största sannolikhet att meddelas under eftermiddagen.

Domen mot Josef Fritzl vinner laga kraft på tisdag i nästa vecka.

Få tror att han någonsin kommer att bli fri.