Ändrade budgeten – på en halvtimme

Foto: MAGNUS SANDBERG
HÅRDA ORD Det är ingen smickrande bild av Håkan Juholt som målas upp av Aftonbladets källor. Han lovar saker i medierna som medarbetarna aldrig har hört talats om, han beskrivs som impulsiv och vill vara involverad i allt.
SAMHÄLLE

En halvtimme innan S-budgeten skulle presenteras strök Håkan Juholt höjningen av a-kassan.

Han ville försöka smyga in totalvändningen.

– Det är en bisarr situation, säger en S-källa till Aftonbladet.

Foto: URBAN ANDERSSON
Slut-holt?

Det är måndagen den 26 september. Håkan Juholt och hans tre närmaste medarbetare har ett sista avstämningsmöte om skuggbudgeten. Plötsligt slår S-ledaren bakut och bestämmer att höjningen av a-kassan, en socialdemokratisk hjärtefråga, ska plockas bort. Den kostar för mycket. De tre miljarderna ska i stället satsas på utbildning och infrastruktur.

Ville totalvända

Budgetchefen Annelie Roswall Ljunggren försöker varna sin partiledare för att släppa a-kassehöjningen utan att ha förankrat det hos LO eller Ylva Johansson, som är talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Men partiledaren står på sig. Enligt uppgift ville han försöka smyga in totalvändningen.

En halvtimme senare ska dokumentet presenteras för gruppstyrelsen. De tre miljarderna smetas ut på andra utgiftsposter.

Dagen efter totalsågas budgeten av riksdagsgruppen. Att a-kassehöjningen inte finns med får partikamraterna att se rött. Håkan Juholt tvingas backa och några dagar senare finns höjningen med igen.

Enligt Aftonbladets källor illustrerar händelsen hur Håkan Juholt leder partiet. Han vill vara involverad i allt, är impulsiv och lovar saker i medierna som medarbetarna aldrig har hört talas om.

”Helt bisarr situation”

Ett annat exempel är från bokmässan. Då slog Håkan Juholt fast att budgeten skulle innehålla en satsning på kultur i arbetslivet, och att det var helt finansierat. Problemet var bara att ingen som jobbade med budgeten ens hade diskuterat förslaget.

När han var i Falun en vecka tidigare lovade han att partiet avsatt pengar för dubbla spår till Borlänge. Inte heller det hade någon på budgetavdelningen hört talas om.

– Det är en helt bisarr situation. Ingen har en aning om vad som gäller, säger en person med stor insyn.

”Största problemet”

Det är inte bara Juholts solospel som gjort partikamraterna förbannade. Bland tjänstemännen finns också en utbredd vrede över att de har fått skulden för de senaste veckornas kaos.

– Det är att skjuta på pianisten. Det största problemet är inte personalen, det är partiledaren själv, säger en källa.

FAKTA

3 kraven – så måste du bli, Juholt

1. Hjul-holt

I morgon inleder Håkan Juholt sin turné i landet med ett besök i Sundbyberg. Planen är att han ska resa runt till partidistrikten och träffa gräsrötter, fackfolk och vanliga väljare.

– Han måste ut och se människor i ögonen och svara på frågor, säger riksdagsmannen Peter Hultqvist, som sitter

i verkställande utskottet, VU.

2. Kul-holt

VU accepterar inte fler misstag med privatekonomin. Tidigare i veckan krävde partiets chefsideolog Anne-Marie Lindgren att Juholt tar bokföringshjälp av en ”kameral begåvning”. På VU:s maratonmöte i fredags uppges Carin Jämtin, Sven-Erik Österberg och Marita Ulvskog ha manat Juholt att ha bättre koll på alla reseräkningar och kvitton.

– Ordet revisor nämndes inte, men det kan bli aktuellt om det behövs. Han vet att vi tycker att det fungerar illa omkring honom i dag, säger en VU-ledamot.

3. Slug-holt

Håkan Juholt har varken varit chef eller minister. Nu kräver partitoppen att han förstärker sin stab med duktiga nyckelspelare – och tar hjälp av partiveteraner. Som Aftonbladet berättade i går ska Ingvar Carlsson nu coacha Juholt mot valet 2014:

– Om jag ger någon råd, då får jag ge det direkt till Juholt så får han avgöra hur han vill hantera det, säger Carlsson till Aftonbladet.

Även andra gamla ministrar och statssekreterare kallas in. Jan Larsson, som var Göran Perssons högra hand, är en av dem som Juholt tidigare frågat om råd.