Juholts stora dag

SAMHÄLLE

SÄLEN. Opinionssiffrorna pekar fortfartfarande nedåt och kritiken har inte tystnat.

I dag gör Håkan Juholt sitt första framträdande på en månad när han talar på Folk och Försvars konferens i Sälen.

– Jag är en bättre partiledare i dag än jag var i december, säger han.

Klockan 12.30 i dag gör Håkan Juholt sitt första officiella framträdande på en månad. Då kliver han upp på scenen inne på Högfjällshotellet och talar på temat "Säkerhetspolitik - ny inriktning". Framträdandet följs sedan av en tjugo minuter lång presskonferens.

På hemmaplan

Bland försvarspolitikerna på konferensen är Juholt på hemmaplan. Innan han tog över som partiledare efter Mona Sahlin var han mest känd som en försvarspolitiker. Han har bland annat varit ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Bottenrekord

Det är en pressad S-ledare som gör comeback. Aftonbladet/Unites Minds opinionsmätning visar i dag att partiet har tappat i stöd och slår bottenrekord - trots att Juholt har hållit sig undan. I går kväll när han mötte pressen fick han återigen svara på frågor om den kritik som riktats mot honom internt i partiet.

Han fick dessutom försvara sig mot anklagelser gällande Socialdemokraternas budgetarbete i höstas. Källor inom partiet har berättat att Juholt försökte få partiet att slopa en höjning av a-kassan i budgeten, men sedan fått backa efter hård kritik från sin riksdagsgrupp. S-ledaren har förnekat att det var så det hela gick till.

”Inte ljugit”

– Att vårt budgetarbete inte var optimalt, det vet nog alla, men jag har sannerligen inte ljugit. Det är lika osant som det var i höstas, sa han i går.

Juholt berättade i går också att han i dag är en bättre partiledare än han var i december.

– Jag har lyssnat till många, bland annat flera före detta statsråd. Jag har läst, studerat, vilat och tänkt strategiskt. Det kommer att inom kort hända en hel del saker. Vi kommer att prestera bättre nu när ryktesspridningen är på väg att ebba ut, säger han.

Åter till Stockholm

Efter dagens tal och presskonferens lämnar Håkan Juholt omgående Sälen och återvänder till Stockholm för att förbereda sig inför nästa stora utmaning – årets första partiledardebatt i riksdagen på onsdag.
 

Aftonbladet rapporterar följande från Sälen under dagen.