Här sabbar han planen

Juholt gick emot partiets strategi: Vi har problem

SAMHÄLLE

SÄLEN/STOCKHOLM. Håkan Juholt slåss för sitt politiska liv.

Nu möblerar han om i partitoppen för att tysta sina kritiker.

Aftonbladet kan i dag avslöja den hemliga strategin som ska rädda honom kvar som S-ledare.

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
SLUTKRAMAT S-toppen Ylva Johansson och Håkan Juholt kramar om varandra under Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm förra våren. Men nu är tonen hårdare. ”Vi har problem. Har vi opinionssiffror på runt 25 procent gör vi något fel, det är fullkomligt självklart”, säger Ylva Johansson.

Utvilad och solbränd efter en semester i Mexiko återvände Håkan Juholt till jobbet.

Det tog dock bara ett knappt dygn så var han ifrågasatt igen, när han påstod att regeringen gjort upp med SD om försvaret – trots att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen när försvarsbeslutet fattades.

Ska möblera om i toppen

Fadäsen kom minst sagt olämpligt. Juholt och hans närmaste stab har lagt fast en ny strategi för att minska klavertramp och kunskapsluckor.

– Det handlar om att få honom att sätta sig ner och noga gå igenom en sakfråga före en debatt eller en intervju, säger en S-källa med insyn.

En annan del i strategin är att vara restriktiv med media, men ännu viktigare är ommöbleringen i partitoppen. Nu vill Håkan Juholt tysta motståndarna – genom att knyta dem närmare till sig.

Aftonbladet kan i dag avslöja att förre partisekreteraren Ibrahim Baylan är aktuell för en ny toppost.

Vill kontrollera Moberg

I dag är riksdagsmannen Lars Johansson talesperson i näringslivsfrågor men hans avtryck är blygsamt. Enligt uppgift riskerar han att petas. En möjlig kandidat är Ibrahim Baylan, som dock inte vill kommentera saken.

Håkan Juholt behöver även en ny utrikespolitisk talesperson när nu Urban Ahlin, som SVT:s Rapport avslöjade i går, blir gruppsekreterare i riksdagen.

Den posten brukar innehas av en tjänsteman. Att nu en politiker får jobbet tolkas som att Håkan Juholt vill kontrollera gruppledaren Carina Moberg. Hon stack ut hakan när hon dömde ut Juholts skuggbudget i ett mejl till riksdagsgruppen.

Har kritiserats

Frågan är om riksdagsgruppen accepterar Ahlin. För ett drygt år sedan avslöjade Aftonbladet att han anklagats för sexuella trakasserier, vilket upprörde partikamraterna.

Blir han vald som gruppsekreterare måste han sluta som utrikespolitisk talesperson. Enligt Aftonbladets källor är Kenneth G Forslund en het kandidat för posten.

Men det viktigaste i den nya strategin är att få ut politiken. Ett första steg blir att få partiledardebatten på onsdag att handla om jobben.

”Vi gör något fel”

Ylva Johansson, talesperson i arbetsmarknadsfrågor, menar att Håkan Juholt har ett stort ansvar.

– Vi har problem. Har vi opinionssiffror på runt 25 procent gör vi något fel, det är fullkomligt självklart.

I går kväll åkte Håkan Juholt tillbaka till Stockholm för partiledardebatten i morgon. Han utlovar nya offensiva satsningar.

– Det finns ett sug efter socialdemokratins idéer. Det finns många människor som sätter sina förhoppningar till oss, säger han.

FAKTA

Så ser Juholts hemliga strategi ut

1. Stuva om i toppen.

Under våren väntas flera förändringar i riksdagens utskott där till exempel förre partisekreteraren Ibrahim Baylan väntas ta plats. Men även kretsen kring Juholt ska stärkas, bland annat med en ny gruppsekreterare.

2. Komma bättre förberedd till debatter och möten med media.

Det ska inte längre vara svajiga besked och dubbla budskap. Här spelar den nye stabschefen Mats Andersson en avgörande roll som faktacoach.

3. Få tyst på fienderna.

Skyttegravskriget ska få ett slut. Staben kring partiledaren överväger om taktiken ska bli att gå i svaromål mot kritikerna eller att fortsätta som tidigare och ”krama” sina motståndare.

4. Få ut politiken och utmana regeringen.

Stort hopp sätts till de interna S-arbetsgrupper som ska se över politiken för barnfattigdom, energipolitik, pensioner och avregleringar. Dessutom ska några få men för partiet viktiga budskap trummas in.

Juholts första dygn efter sin lediga månad

19.40 SÖNDAG En brunbränd Juholt möter ett stort pressuppbåd på Högfjällshotellet i Sälen, där Folk och Försvars rikskonferens pågår. Det är första gången han ger intervjuer på en månad. Han förnekar att han ljugit om turerna kring S-budgeten i höstas och utlovar flera offensiva satsningar de kommande dagarna.

20.00 SÖNDAG Juholt äter middag med de övriga deltagarna på konferensen. Som gammal försvarspolitiker är S-ledaren bland sina egna – och befinner

sig på hemmaplan.

22.45 lämnar han festen.

12.30 MÅNDAG Juholt håller sitt första offentliga tal sedan december förra året. Han tar upp sociala orättvisor som några av de största säkerhetspolitiska farorna.

13.05 MÅNDAG På den efterföljande presskonferensen anklagar Juholt regeringen för att ha låtit bli att diskutera med Socialdemokraterna och i stället gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets personalförsörjning. Efter pressträffen åker Juholt omedelbart mot Stockholm.

14.30 MÅNDAG På sin blogg går försvarsminister Sten Tolgfors (M) till hårt angrepp mot Juholt för hans uttalande:

”Nej Juholt. Sverigedemokraterna satt inte ens i riksdagen när försvarsreformen och det nya personalförsörjningssystemet beslutades. Det skedde före valet 2010”, skriver han.

15.00 MÅNDAG Utbildningsminister Jan Björklund (Fp) kallar Juholts uttalande för ”trams”.

16.30 MÅNDAG I en intervju med Aftonbladet bemöter Juholt kritiken: ”Självklart vet jag som alla andra att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen under förra mandatperioden. Om jag valde ett ord som var felaktigt så beklagar jag det. Men mitt budskap har kommit fram. Regeringens politik på området har havererat.”