PLANERAR AVGÅNGEN

Nu skissar partiet på vad som händer om Juholt måste sluta

OMRINGAD i strålkastarljuset Enligt Aftonbladets källor var stämningen stundtals hätsk under VU:s sammanträde i går. Efter mötet var Håkan Juholt fortfarande partiledare – men sedan en tid tillbaka har partiet arbetat på en hemlig plan i fall han måste avgå.
SAMHÄLLE

Håkan Juholt övertygade partitoppen – igen.

Bakom kulisserna går han fortfarande sitt livs match.

Aftonbladet har kartlagt vilka lösningar partiet nu brottas med.

Grillningen av Håkan Juholt pågick till strax efter klockan 22 i går kväll. Då hade det verkställande utskottet, VU, i flera timmar pressat sin ordförande.

Enligt uppgift till Aftonbladet var stämningen stundtals hätsk.

Svarade inte

LO-basen Wanja Lundby-Wedin, som alltid sitter till höger om partiledaren vid konferensbordet, ställde en mängd frågor kring a-kassan. Den som fick svara var Juholts närmaste man, den ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich.

Enligt Aftonbladets källor har Wanja Lundby-Wedin utrett turerna kring a-kassan sedan nyårshelgen. Hon har pratat med tjänstemän och fått de olika budgetversionerna: dels den första, där förbättringarna av a-kassan för tre miljarder kronor fanns med, och dels den andra där den hade lyfts ut.

När hon fick klart för sig hur allt gått till blev hon mycket upprörd, uppger flera källor för Aftonbladet.

– Hon var mycket bekymrad. För henne är a-kassan en del av den svenska modellen, det borde sitta i ryggmärgen på en partiledare, säger en socialdemokrat.

Trots det köpte Wanja Lundby-Wedin förklaringen från Juholt och Waidelich.

Vill reda ut frågan

Enligt flera socialdemokrater som Aftonbladet har talat med är skälet att Wanja Lundby-Wedin inte vill vara den som fällde Håkan Juholt. Det hade kunnat starta ett ”Rosornas krig” värre än någonsin.

Att hon ändå valde att reda ut frågan beror dels på att den är avgörande för arbetarrörelsen och att hon själv avgår inom kort och därmed inte har något att förlora.

LO-basen ville inte ge några kommentarer efter VU-mötet.

I natt var Håkan Juholt fortfarande Socialdemokraternas partiledare. Frågan är hur länge till. Enligt Aftonbladets källor har partiet sedan en tid arbetat med en plan för hans avgång.

Avgörande är frågan om en efterträdare. Ett parti  i så djup kris kan inte tvinga bort sin ledare utan att  veta vem som ska ta över. Därför har försiktiga sonderingar pågått mellan ­distrikten under en tid, det gäller att komma överens för att den egna kandidaten ska ha en chans.

Fler veckor på sig

Men avgörandet kan ­dröja. Socialdemokraterna avrättar inte en partiledare offentligt.

 En tänkbar ­lösning är att Håkan Juholt och partiledningen ­samstämmigt deklarerar att frågan ska behandlas av en större

församling, till ­exempel ett extrainkallat förtroenderåd. Det ger ­partiet några veckor till att hitta en efterträdare och Håkan Juholt kan under den tiden säga att han avgår självmant.

FAKTA

HÄR ÄR DE TRE OLIKA S-LÖSNINGARNA

Ett framtidsnamn utses – 55 procents sannolikhet

■ ■ Partiledningen, antingen VU eller hela partistyrelsen, utser en tillförordnad ordförande som bekräftas av kongressen nästa år. Det skedde när Ingvar Carlsson tog över efter mordet på Olof Palme. Partistyrelsen har möte nästa vecka. Personen som utses ska vara en långsiktig lösning och behöver förankras i distrikten.

Långsiktiga kandidater:

Thomas Bodström, 49, advokat: Har lämnat politiken men har sagt att han inte utesluter att komma tillbaka. Tidigare har han ansetts för grund politiskt. Å andra sidan anses han kunna vinna val. Han var en av partiets mest kryssade riksdagsledamöter och går hem i Stockholm, vilket är avgörande. Har själv sagt att han absolut inte vill.

Mikael Damberg, 40, riksdagsledamot: Högerfalangens favorit, vilket ligger honom i fatet. Saknar ministererfarenhet och skaffade sig fiender i SSU. Anses skicklig på den valvinnande skolfrågan, är ung men har trots det lång erfarenhet. Inte för förknippad med vare sig Mona Sahlin eller Håkan Juholt.

Thomas Östros, 46, riksdagsledamot: Fanns med i en liknande plan när Håkan Juholt riskerade att avsättas förra gången.

Har varit minister och ekonomisk talesperson, anhängarna menar att han har den erfarenhet och tyngd partiet behöver.

En nackdel är att han anses stå för långt till höger. Dessutom har han varit för kritisk mot Juholt. Det är inte okej att skjuta för mycket på en sittande partiledare.

Veronica Palm, 38, riksdagsledamot: Vänsterfalangens favorit, vilket ligger henne i fatet. Väldigt förknippad med Håkan Juholt och kommer från Stockholms stad där S gjorde ett katastrofval. Dock ung och kvinna och talesperson i bostadsfrågor som partiet vill satsa på.

Pär Nuder, 48, konsult: Var favorit för både höger och vänster men sa nej, nej, nej. Sitter i styrelsen för Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT.
 

Margot Wallström , 57, partiveteran: Alltid favorit, men vill inte.
 

En trygg övergångslösning – 30 procents sannolikhet

■ ■ En tillförordnad, kortsiktig, partiledare utses av partistyrelsen som även utlyser en extrakongress. Enligt Aftonbladets källor kan den hållas om cirka tre månader. Ett extrainkallat förtroenderåd utser en valberedningsordförande som vaskar fram en ny partiledare.

Flera socialdemokrater, bland andra Mona Sahlin, har krävt en öppen process, likt den i Miljöpartiet och Centern.

Kortsiktiga kandidater:

Sven-Erik Österberg, 56, riksdagsledamot: Fanns med i spekulationerna efter Mona Sahlin. Ministererfarenhet och tung i facket. Talar till kärnväljarna. Nackdel: anses inte kunna vinna val
 

Tomas Eneroth, 45, riksdagsledamot: Fanns i slutstriden efter Mona Sahlin. Omtyckt av många. Har dock sagt att han inte vill.
 

Carin Jämtin, 47, partisekreterare: Accepteras både av partiets vänster och höger. Problemet är att hon gjorde ett dåligt val i Stockholm och har varit ganska osynlig som partisekreterare. Anses sakna tillräckligt driv.
 

Leif Pagrotsky, 60, riksdagsledamot: Omtyckt av alla och erfaren som få. Erkänt skicklig ekonom. Men enligt Aftonbladets källor har han tidigare tackat nej till tunga uppdrag på grund av sina hjärtproblem.
 

Nystart med Juholt – 15 procents sannolikhet

■ ■ Håkan Juholt sitter kvar. Han får förnyat förtroende från partiets innersta krets.

Socialdemokraternas problem bedöms större än partiledarfrågan.

Han får chansen att vända opinionen och besegra Reinfeldt i valet 2014.

■ ■ Fotnot: Sannolikheten i procent grundas på samtal med ett stort antal socialdemokrater.