Kravet: Kompis med alla

Sundström var Jämtins trumfkort – men han tackade nej: Det är väldigt, väldigt låst i VU

1 av 13
Carin Jämtin, 47, partisekreterare: Storstads-sosse som inte är jättesmittad av falangstriderna, men ligger åt vänster.
SAMHÄLLE

De krisdrabbade Socialdemokraterna såg ut att kunna blåsa faran över.

Men ex-ministern Anders Sundström, 59, tackade nej till att bli partiledare.

Nu riskerar stenhårda falangstrider tvinga fram en tidskrävande extrakongress.

Trots intensiva förhandlingar i partiets verkställande utskott, VU, har S ännu inte enats om hur Håkan Juholts efterträdare ska tas fram.

Fick nej, nej och nej

I förrgår trodde många i partitoppen att krisen kunde vara över. Tidigare näringsministern Anders Sundström, i dag vd för Folksam, fick frågan om att han ville bli Juholts efterträdare. Men Sundström – som anses stå utanför de hårda falangstriderna som nu rasar inom S – tackade nej. Och nu är VU enligt Aftonbladets källor tillbaka på ruta ett – utan en lämplig kandidat.

Flera andra kompromisslösningar har diskuterats. Men även namn som Stefan Löfven, Lars Engkvist och Pär Nuder har sagt att de inte vill.

I går meddelade partisekreterare Carin Jämtin att det dröjer till partistyrelsemötet på fredag innan VU presenterar hur man vill gå till väga för att få fram en ny partiledare.

Fram till dess ska hon prata med ett stort antal människor i organisationen. På flera extrainkallade VU-möten i veckan ska partiledningen sedan bestämma sig för om man ska ta fram en temporär kandidat eller kalla till en extrakongress.

Kan inte komma överens

Aftonbladet kan i dag avslöja att falangstriderna i den absoluta partitoppen gör att ledamöterna har mycket svårt att enas om en tillfällig lösning. Blockeringarna i VU kan komma att tvinga fram en tidskrävande extrakongress.

– Det är väldigt, väldigt låst i VU. Ska de kunna enas till på fredag så måste de hitta en ny kandidat utanför den vanliga kretsen, säger en tung S-källa.

Samma falangstrider som pågick innan Håkan Juholt valdes har nu blossat upp igen. Bråken har flera aspekter. Det finns historiskt en höger- och en vänsterfalang i partiet. Men dessutom är S splittrat mellan företrädarna i storstäder och på landsbygden.

Glappet blev större

– Under Göran Perssons tid blev partiet allt mer polariserat. Det hade med samhällsförändringar att göra. I storstäderna gick utvecklingen åt ett håll som gjorde att högerfalangen gick mer åt höger.

I glesbygden däremot, ökade arbetslösheten, vilket stärkte partivänstern, säger författaren och S-kännaren Christer Isaksson.

De interna bråken innebär att tydliga högerkandidater, som Mikael Damberg och Göran Perssons favorit – Thomas Östros – blockeras av vänsterfalangen i VU. Östros är en av mycket få kända S-profiler som hittills inte sagt att han inte vill bli partiledare.

”Svårt att hitta”

Samtidigt vägrar partihögern att acceptera en vänsterkandidat som till exempel Veronica Palm.

För första gången talas det nu öppet bland S-företrädare om de interna striderna.

– Om de inte attackerar grund-

problemet nu får de ingen partiledare. En anledning till att det är svårt att hitta en bra kandidat är att den nya ledaren kommer ha det oglamorösa uppdraget att försöka ena de stridande i partiet, säger Christer Isaksson.

FAKTA

Det här är VU – och därför slåss de om makten

■ ■ Socialdemokraternas verkställande utskott är partiets innersta krets. Här sitter partiledaren, partisekreteraren och tolv valda ledamöter inklusive suppleanter. Adjungerade in i VU är dessutom EU-parlamentet i form av en parlamentariker, SSU, S-kvinnor,

S-studenter och Broderskapsrörelsen samt ett par tjänstemän. Just nu är även den ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich adjungerad in i VU.

Vänsterfalangen

Värnar mer traditionella kärnvärden i S. Emot reformer som rut-avdraget och vill gärna se satsningar på offentliga jobb. Hit brukar distrikt som Skåne, Stockholms stad och Jönköping räknas.

Profiler är namn som Morgan Johansson, Veronica Palm och Peter Hultqvist.

Högerfalangen

Gillar rut och värnar budgettak. Många av distrikten nära Stockholm finns här, till exempel Stockholms län, Uppsala, Södermanland, Västmanland, Örebro och Östergötland.

Profiler är namn som Mikael Damberg, Thomas Östros och Sven-Erik Österberg.

Skogslänen

Ligger oftast i partiets mittfåra, värnar traditionell S-politik. Här finns Norrlandsdistrikten samt Värmland. Även Dalarna har tidigare räknats in här men skilde i förra valomgången ut sig genom att liera sig med vänsterfalangen och valde Håkan Juholt.

Profiler är Ibrahim Baylan, Elvy Söderström och Sven-Erik Bucht.

Västsverige

Brukar vara lojalt med partiledningen, värnar ofta fackliga frågor. Här finns Västra Götaland och Halland.

Profiler är Urban Ahlin, Anna Johansson och Kenneth G Forslund.

■ ■ Se alla ledamöter och suppleanter i VU i bildspelet ovan.

De pekas ut som kandidater till partiledar- posten – klicka på bilderna och se hur de ställer sig till att efterträda Håkan Juholt: