Stockholm mot resten av landet

S splittrat i ny maktkamp

1 av 2 | Foto: Foto: Scanpix
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.
SAMHÄLLE

Håkan Juholts avgång har öppnat för nya maktstrider.

Fyra viktiga frågor delar Socialdemokraterna i två läger.

Det är Stockholm – mot resten av landet.

Förnyare och traditionalister ställs nu åter mot varandra, enligt S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Det finns en hel del höger-vänster i det här också. Men det är överlappande skiljelinjer, där man har en ståndpunkt i en fråga och en annan i nästa, säger han.

Rut symbolfrågan

De fyra frågor där splittringen syns tydligast är skatterna, vinst i vården, a-kassan och rut-avdraget.

– De som brukar kallas lite mer högerbetonade finns tydligast uttryckt i Stockholm. Där finns en koncentration av de som sneglar på medelklassväljarna i storstäderna, säger Ann-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja.

Rut-avdraget är den kanske tydligaste symbolfrågan som kommit att dela partiet.

Där har exempelvis Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, sagt att han vill behålla avdragsrätten, om än med sänkta nivåer.

”Skjutit sig i foten”

Partilinjen för övrigt är att avdraget ska avskaffas.

– Jag anser inte att det här handlar om storstad-landsort. Det handlar mer om vad man tror att man kan vinna val på, säger Daniel Suhonen, chefredaktör på socialdemokratiska Tiden.

– Socialdemokraterna har skjutit sig själva i foten genom nedskärningarna av välfärden under 1990-talet. Vägen tillbaka är att återupprätta välfärdssamhället så att det duger även åt medelklassen, säger han.

Fler stridsfrågor

Utöver de här fyra frågorna finns flera andra gamla stridsfrågor som kan komma att blossa upp igen, enligt Ann-Marie Lindgren.

– Energifrågan är en sådan fråga, även om det inte är en tydlig höger-vänsterfråga. Det handlar bland annat om hur man ska hantera kärnkraftsavvecklingen. Förr eller senare kommer den här frågan tillbaka, säger hon.

FAKTA

Här är de fyra frågorna som splittrar s

SKATTERNA

STOCKHOLM: Vill helst inte höja skatterna, utan hellre anpassa politiken efter plånboken. Det handlar bland annat om inkomstskatten som sänkts av den nuvarande regeringen.

LANDSORT: Motsätter sig inte skattehöjningar och vill anpassa skatterna efter den egna välfärdspolitiken.
 

RUT-AVDRAGET

STOCKHOLM: Vill ha kvar avdragen för hushållsnära tjänster, om än med sänkta nivåer. Ett alternativ som nämnts är ett särskilt bidrag för hushållstjänster.

LANDSORT: Vill slopa Rut, eftersom avdrag i allmänhet och Rut i synnerhet anses gynna höginkomsttagare.

A-KASSAN

STOCKHOLM: Vill inte lyfta upp a-kassan på dagordningen eftersom frågan inte anses attrahera de välavlönade medelklassväljarna.

LANDSORT: Vill driva frågan om A-kassan hårdare, med krav på en höjning av talet så att 80 procent ska ha rätt till 80 procent av lönen.
 

VINST I VÅRDEN

STOCKHOLM: Vill tillåta vinstintressen bara kvalitén på vården är tillräckligt bra. Vill hellre se hårdare krav på vårdföretagen.

LANDSORT: Vill inte att man ska få ta ut vinst för vård och omsorg överhuvudtaget. Den här ståndpunkten har starkt stöd i partiet.