”Jag försöker tänka att det löser sig snart”

Foto: Foto: Magnus Wennman
Både Anna och maken Johan är utan jobb. Men trots att arbetslösheten i Nyfors är bland de allra högsta i landet har de inga planer på att ta barnen och flytta. ”Vi ska göra allt vi kan för att kunna bo kvar”, säger Anna.
NYHETER

Anna Jonasson förlorar a-kassa på 5 000 kronor i månaden – om hon jobbar.

Här chattade hon med Aftonbladets läsare.

Moderator säger: Chatten börjar klockan 14, men du kan ställa din fråga redan nu!
andreas säger: vad hade du för jobb innan du blev arbetslös?
Anna Jonasson säger: Tidigare jobbade jag inom industrin, men sedan började jag studera till undersköterska, det jobbade jag med i två och ett halvt år.
Jonas säger: Hejsan! Hur gamla är barnen, skulle du ha möjlighet att vara ifrån dom några dagar i veckan? Du kan nämligen göra som så att du deltidsjobbar i norge som undersköterska, dom betalar resor och boende och du kan jobba ihop väldigt mycket pengar om du åker iväg och jobbar natt t ex 3 nätter i veckan. Men om du har väldigt små barn förstår jag om det är svårt. Lycka till. Mvh Jonas
Anna Jonasson säger: Det har vi diskuterat. Det skulle jag mycket väl kunna tänka mig. Jag har en bekant som gör så. Vi har bollat lite fram och tillbaka i familjen, men inte fattat något beslut. Allra helst skulle jag vilja jobba så att jag kan komma hem till familjen varje dag, men om det absolut inte går, så kan jag tänka mig att flytta dit.
Jenny säger: Förstår att det måste vara jättesvårt ekonomiskt. Men kan du inte försöka gå runt till arbetsgivare där du skulle kunna tänka dig att arbeta och se vad de kan erbjuda? Istället för att invänta eventuella platsannonser som man ofta gör. Kan inte AMS garantera ett heltidsjobb?
Anna Jonasson säger: AMS kan inte garantera något heltidsjobb. Generellt i hela Eskilstuna kommun drar man ner på vikariekostnaderna för att de har ett underskott på sju-åtta miljoner. Det är tyvärr inte bara att gå runt, hade jag blivit garanterat jobb hade jag absolut inte suttit hemma. Jag är inte den passiva typen.
Nickel säger: Varför är det så viktigt att bo kvar om det finns jobb på andra ställen?
Anna Jonasson säger: Jag har familjeskäl som innebär att jag måste stanna i Eskilstuna annars skulle jag kunna tänka mig att flytta dit jobben finns. Både för min och Johans skull.
Karin säger: Har ni tänkt att utbilda sig vidare i stället? Då skulle ni kunna få flera pengar än A-Kassa och i framtiden skaffa ett bättre jobb.
Anna Jonasson säger: Min dröm är att plugga till sjuksköterska, men vår ekonomi har inte tillåtit det än. MEn en avcker dag kommer jag att göra det. Jag började med undersköterskeutbildningen för att se om det var något för mig.
tessie säger: Jag anser att du åker snålskjuts på a-kassan.Finns det jobb ska man ta det även om lönen understiger a-kassebidraget. A-kassan är till för arbetslösa. Min fråga är; Tycker du att jag har rätt eller fel i sakfrågan?
Anna Jonasson säger: Helst skulle jag såklart slippa att leva på a-kassa. Det kanske finns folk som sätter det i system, men jag har ingen möjlighet att chansa på att jobba när jag inte vet hur mycket pengar jag får in. Jag har en familj som måste försörjas.
Ken säger: Hur känns det att gå arbetslös?
Anna Jonasson säger: Tråkigt. För det första är jag en social person och den biten måste jag klara mig helt utan nu. Nu känner jag mig isolerad. Jag vill komma hem från ett jobb och känna att jag har gjort rätt för mig.
Sebbe säger: Rent hypotetiskt, någonsin funderat över att jobba svart?
Anna Jonasson säger: Ja, det har jag absolut gjort. Men det är bara killar som får svartjobb:)
Camilla säger: Hej Anna! jag vet precis hur du har det.. jag är arbetslös sen i juli.. har fått tacka nej till lite små jobb här o där för att man förlorar på det.. helt sjukt system.. tycker staten ska vara glad för att man kan jobba där man får jobba. Jag har två barn på 5 o 7 år som jag får mycket tid med, men det är ju inte så fett på kontot. Men det vänder nog för oss ska du se.. vi får inte tänka neg.. så får vi jobb snart,,som man kan försörja sig på!Lycka till. / camilla
Anna Jonasson säger: JAg försöker också att tänka att det löser sig snart. Jag vägrar att sitta hemma och tycka synd om mig själv. Det är tråkigt att behöva tacka nej, men jag har inget val.
Henrik säger: Har du funderat på vad du ska göra när din a-kassa går ut?
Anna Jonasson säger: Den kommer inte göra det. Jag har arbetat ihop en hel period och innan den är slut kommer jag att ha ett jobb igen.
grappa säger: Hej, har ni inte funderat på att starta eget?
Anna Jonasson säger: Nej, inte i den här staden. Vi har väl pratat om det, men jag inte vågar ta risken.
SDF säger: Hej! Hur ser din plan ut nästa månad/år? Jag tycker att du ska följa din dröm att bli sjuksköterska! Ge inte upp! Bry dig inte om vad andra säger, fortsätt att sträva efter vad du själv vill! Du mår bättre då!
Anna Jonasson säger: Jag har flera framtidsplaner och tror att jag kommer att jobba inom en eller ett par månader.
Sami säger: Hur bör politikerna agera?
Anna Jonasson säger: Det är en svår fråga. Jag blir ofta irriterad på att det låter så bra när de pratar, men det händer inte så mycket. Jag är inte så politiskt aktiv, men jag känner ett missnöje med min situation nu.
Johan säger: hur länge måste du gå på heltids A-kassa innan du kan börja jobba deltid igen?
Anna Jonasson säger: Jag har ett tag kvar tills jag får 75 nya dagar, men nu har jag sagt upp mig och min plats kan vara upptagen. Jag strävar efter att få en få en tjänst där jag har ett schema att gå efter. Att veta var och när man ska jobba, men jag tackar förstås inte nej till en timanställning heller.
Moderator säger: Nu är det två frågor kvar innan chatten stänger!
Linda säger: Vad är det som är mest jobbigast med din situation just nu?
Anna Jonasson säger: Ekonomin är allra jobbigast. Men jag tycker att den sociala biten är väldigt jobbig också.
putte säger: vad får dig att tro på framtiden
Anna Jonasson säger: Jag har aldrig haft någon annan tanke än att tro på framtiden. Min inställning är att allting löser sig. Om jag sitter hemma och tycker synd om mig själv är det klart att inget händer, men det vägrar jag att göra.
Moderator säger: Nu stänger chatten. Tack Anna Jonasson och alla läsare som ställt frågor!