Littorin: Uselt Eskilstuna

1 av 2 | Foto: Foto: FREDRIK STREIFFERT
Borde få heltid ”Att kommunen inte kan erbjuda heltid till alla som vill jobba, det tycker jag är uselt”, säger Sven-Otto Littorin.
NYHETER

Var femte Nyforsbo i Eskilstuna är utan jobb.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har läst Aftonbladets artikelserie och har ett budskap till de arbetslösa:

– Ge inte upp.

I dag svarar arbetsmarknadsminister på Nyforsbornas frågor.

Anna, 29, har inte råd att jobba eftersom hon är timanställd undersköterska och inte längre får stämpla upp till heltid.

Är det bättre att gå på a-kassa än att jobba deltid?

– Det är det inte alls. Att Eskilstuna kommun som är bygdens största arbetsgivare inte kan erbjuda heltid till alla som vill jobba, det tycker jag är uselt.

Bert Persson blev uppsagd efter 38 år på samma företag. Nu har han sökt 180 jobb utan att få ett svar. Hur ska han få jobb?

– Jag måste erkänna att för en person i Berts kläder är det inte lätt i dessa tider. Har han varit arbetslös i över ett år har han rätt till nystartsjobb. Det sänker lönekostnaderna rätt dramatiskt och då borde han ha lite lättare att hitta en arbetsgivare som vill anställa.

Kommer de förlorade industrijobben tillbaka?

– Sverige har en bra industri, den är konkurrenskraftig och bygger på innovationer i stor utsträckning. Den kanske inte kommer att vara exakt lika stor eller se likadan ut.

Vad händer med de arbetslösa i Nyfors?

– Det man kan hoppas på är ett gott lokalt samarbete mellan näringsliv, kommun, länsstyrelse och universitet. Det krävs att man kavlar upp ärmarna och försöker samarbeta. Titta på de orter som har lyckats väl och vad man kan lära av dem.

Vad är ditt råd till de arbetslösa i Nyfors?

– Titta på möjligheten att studera under de här mörkare åren. Var beredd att flytta dit jobben finns. Och ge inte upp för vi kommer behöva varenda själ på svensk arbetsmarknad framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM