Dagens namn: Rakel, Lea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

"Vännerna var rädda"

Sju smittade svenskar svarar: 1. Hur känns det att ha svininfluensa? 2. Hur reagerar omgivningen?

Jenny Thörnqvist var höggravid när hon smittades med svininfluensa.   Jenny Thörnqvist var höggravid när hon smittades med svininfluensa.

    Minst 756 personer har smittats och nu står landet inför en massvaccinering.

    För fyra svenskar som insjuknat är tillståndet livshotande – men för de flesta är svininfluensan lika farlig som en vanlig influensa.

    Aftonbladet har pratat med sju personer som alla smittats av viruset för att få svar på två frågor som kommer att bli aktuella för många under hösten:

1. Hur känns det att ha svininfluensa?

2. Hur reagerar omgivningen?


Jenny Thörnqvist, 27, studerande och mammaledig, Grums/ Slottsbron:

1. Inte så illa – jag trodde inte att jag hade det, det var mest som kraftig förkylning med ont i kropp­en. Jag var höggravid med Vincent och hade gått fyra dagar över tiden, så jag trodde det var därför jag hade ont. Jag blev full i skratt när läkaren ringde och sa vad det var. Men jag hade fått Tamiflu, han ­väntade inte på provsvaren. Jag smittades av min bror som varit på musikfestival – men han hade ­legat i tält och det regnade, så vi trodde ju det var för­kylning.

2. Jag skrev på bloggen och kompisarna var jätte­oroliga – svinfluensa och höggravid! De trodde jag var jättedålig och det var jag ju inte. Men jag fick undvika att träffa folk, inte vara i kök och sådant. Min pappa som jag och min bror bodde hos just då fick inte åka buss, ifall han hade blivit smittad.

”DET BLEV EN KUL GREJ”

Andreas Hansson, 21, snickare, Lindesberg:

1. Jag smittades på Cypern, men symptomen började inte förrän på morgonen när jag satt på planet på väg hem. Det började den 13 juli och satt i fem dagar. Jag hade ont i kroppen, feber, hosta. Inte så farligt som det låter – som en vanlig influensa fast lite värre. Jag låg inne hemma för att inte smitta andra.

2. Folk tvättade händerna, höll sig undan och så. Vissa var lite larviga först. Men det blev en kul grej, jag var först i länet.

”JAG HAR VARIT RÖKFRI”

Sofie Berner, 24, resejournalist, Stockholm:

1. Jag smittades i fredags på en kryssning vi fick av Aftonbladet (skratt). Det gick på under 24 timmar, alla tre i hytten blev sjuka.  Jag har fruktansvärt ont i hela kroppen, 39,2 graders feber, är snorig och hostar fruktansvärt. Jag har ilningar i fingrar och tår, ont i ögonen ... jag sov med fryspåsar i sängen första natten. 

–?Det enda positiva med detta är att jag varit rökfri sedan jag blev sjuk!

2. Folk tar ju avstånd, men ... jag pratade med läkare på telefon och fick order att inte träffa andra. Så någon måste handla åt mig och lämna maten i trappuppgången. Min mamma som jag bor hos kommer snart hem – innan dess måste jag desinficera alla ytor och vädra. Sen får jag hållas på mitt rum.

”BARA LITE HOSTA KVAR”

Karolina Söderqvist, 14, studerande, Hässelby:

1. Jag vaknade söndag morgon förra veckan och mådde illa, sedan fick jag ont i kropp­en, feber och alla andra symptom. Jag ringde vårdcentralen men de ville inte ha ner mig. Nu är jag frisk, har bara lite hosta kvar.

2. Kompisarna blev ganska rädda, ”du kan dö” trodde ­någon. Men jag hade ju pratat med vården, jag visste att det inte var så allvarligt. Mina föräldrar tog det också lugnt. Men jag fick hålla mig inne, så jag missade skol­starten.

”VI VAR PÅ SEMESTER”

Ida Wängermark, 22, studerande, Ljusdal:

1. Vi var på semester på Mallorca och kom hem första augusti. Min pojkvän blev sjuk först, och eftersom jag jobbade i äldreomsorgen fick jag gå hem från jobb­et. Det bröt ut fyra dagar senare på mig. Jag fick huvudvärk, ont i musklerna, hög feber och hosta.

2. Folk tror ju att det är mycket värre än det är – vissa trodde det var jätteallvarligt. Så var det inte. Men enligt smittskyddslagen fick jag stanna hemma från jobbet utan löneavdrag.

Erik Noréus, 23, studerande, Ljusdal:

1. Vi smittades på Mallorca. Vi landade på lördag morgon och på måndag morgon blev jag plötsligt dålig. På någon halvtimma fick jag hög feber, ont i kroppen och torrhosta. Men jag var bara rikt­igt dålig ett par dagar. Sedan frisknade jag till – då fick jag reda på att det var svininfluensa, i samband med att min flickvän blev sjuk.

2. Folk trodde man var jättesjuk, så var det ju inte. Men jag är sällan sjuk i vanliga fall. Det blir lite hysteri tycker jag.

”PAPPA BLEV OCKSÅ SJUK”

Izidor Florén, 18, studerande, Stockholm:

1. Det var sista dagen på Arvika-festivalen, det var kallt och hade regnat. Jag fick frossa, var allmänt seg och det kändes som om jag skulle svimma. Dagen efter fick jag värk i kroppen, och andra symptom. Det höll i sig lite mer än en vecka.

2. Inte speciellt mycket, jag var bara hemma och tog det lugnt. Min?? pappa blev sjuk också.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet