Svensk vård räddade livet på Sharon, 26

Var gravid i sjunde månaden

1 av 3 | Foto: Foto: Privat/The sun
BLIR SNART MAMMA Sharon Pentleton låg på Karolinska i tre veckor. Nu mår hon mycket bättre.
NYHETER

LONDON. Höggravida Sharon Pentleton, 26, var dödssjuk i svininfluensan när hon kom till Karolinska för vård.

Nu är hon på bättringsvägen och ska snart föda.

Samtidigt kämpar en gravid svensk kvinna för sitt liv på samma avdelning

Skotskan Sharon Pentleton blev sjuk i svininfluensan i mitten av juli och vårdades med konstgjord lunga på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Storbritannien, det land i Europa som drabbats värst, hade inga lediga platser.

Kritiskt läge

Läget var kritiskt för Sharon när hon kom till Stockholm 21 juli. Hon var gravid i sjunde månaden och utan Emco-maskinen var hennes chanser att överleva nära noll.

Hela familjen åkte med henne från Glasgow och när Aftonbladet når hennes pappa James Pentleton börjar han rabbla namnen på alla de sjuksköterskor och läkare som vårdade hans dotter i Sverige. Familjen är rörd över mottagandet.

– Sharon låg på Karolinska i tre veckor. Personalen där var helt fantastisk.

Tillbaka i Skottland

Sharon Pentleton flögs hem till Skottland för två veckor sedan. Hon är frisk från svininfluensan men lungkapaciteten är fortfarande kraftigt nedsatt och det dröjer tio månader innan hon är helt återställd.

Familjen Pentleton har fått veta att en annan gravid kvinna nu vårdas på Karolinska. Hon är under 30 år och kommer från Norrtäljetrakten. Tillståndet är livshotande.

– Vi vet vad de går igenom och vi ber för dem, säger James Pentleton.

Sharon ska föda om ungefär sex veckor. Det är bara två procents risk att pojken i magen har smittats av influensan. Familjen har redan planerat för vad de ska göra nästa sommar.

– Sharon, hennes fästman och barnet vill åka till Stockholm i juni för att själva ordentligt tacka personalen på Karolinska för allt de har gjort, säger James Pentleton.

ARTIKELN HANDLAR OM