Simons pappa: Jag tackar Gud för att jag orkar

Journalen avslöjar: Läkaren trodde att Simon hade maginfluensa

1 av 3 | Foto: Lars Hedelin
NYHETER

Aftonbladet har läst Simons journal.

Den visar att läkaren bedömde att pojkens tillstånd var gott.

Och misstog sjukdomen han dog av för maginfluensa.

– Jag vill att någon tar på sig skulden för hans död, säger Jack Hamko, Simons pappa.

Hemma hos Simons föräldrar är sorgen tung. De har tagit ett sista avsked av Simon på sjukhuset och klätt honom i hans finaste kavaj med slips. Med sig i kistan ska han få ha en vit nallebjörn. Simons sexåriga syster vet ännu inte om att hennes bror är död.

– Hur berättar man något sådant för ett barn? Det vill jag att de här läkarna ska tala om för mig, säger Jack Hamko, Simons pappa.

”Se till att de förstår”

Jack försöker vara stark för familjens skull och för att få ut sitt budskap till andra föräldrar.

– Jag tackar Gud för att jag orkar. Det enda jag vill säga är att ingen ska acceptera att åka hem med ett sjukt barn. Se till att läkarna förstår hur allvarligt det är, säger han.

Aftonbladet har fått ut Simons journal från förra tisdagen.

Där står att föräldrarna kommer in med Simon efter att han har haft feber i fyra dygn. Han har kräkts och haft diarré i tre dagar.

När han kom in på Närakuten Barn var febern 38,7 grader. Läkaren ställde diagnosen maginfluensa orsakat av virus. Simon fick vätskeersättning och läkaren skriver att pojkens allmäntillstånd var ”gott, opåverkat”. Om han inte blir bättre på 3–4 dygn ska föräldrarna komma in igen. Tidigare om allmäntillståndet försämras.

Andades stötvis

Tidigt i lördags morse åkte de in på nytt. Journalen beskriver det snabba och tragiska händelseförloppet.

”Allmäntillstånd: Cirkulatoriskt påverkad, blek, gnyr, slapp, nedsatt reaktion för smärta”.

Febern är 38,3.

Simon andas stötvis och det kommer rassel från hans lungor.

Läkaren tog inget test

Han blir snabbt sämre. På väg till lungröntgen stannar hans hjärta. Efter 15 minuters hjärt- och lungräddning återkommer hjärtrytmen. Klockan 06.13 står det i journalen:

”Ånyo hjärtstillestånd med behov av hjärtkompressioner. Trots detta och förnyade doser adrenalin /.../ fås ingen egen cirkulation igång och pojken avlider”.

Läkaren som tog emot Simon på Närakuten Barn tog aldrig något test. Hon bedömde att pojkens tillstånd var gott och sa att han hade magsjuka.

Närakuten Barn, som tillhör Cityakuten, kommer att göra en Lex Maria–anmälan till Socialstyrelsen för att få händelsen utredd.

– Vi har för avsikt att belysa det här tragiska fallet, säger Per Salomonsson, medicinskt ansvarig på Cityakuten, där Närakuten Barn ingår.

Han vill inte kommentera händelsen innan dess. Men säger att en person med uppenbara symtom på svininfluensa ska testas.

– Kräkningar och diarré kan göra tillståndet sämre för ett barn med svininfluensa, säger han.

”Alla kände honom”

På Simons förskola har barnen ritat teckningar till Simon.

”Det finns hundra miljoner folk där, Simon är inte ensam”, står det på en av bilderna. Bredvid en blombukett på ett bord står ett inramat foto av Simon.

– Alla här kände honom. Familjerna till barnen har tät kontakt och flera har varit i kyrkan för att lämna sina kondoleanser. Många är ledsna, säger Nevelle Harper, förskolechef på Stella Nova.

FAKTA

Simon – vi älskar dig

”Han är död, men var inte ledsna mer. Det är till Simons mamma och pappa jag säger det.” - Leonardo

På förskolan Stella Nova i Sundbyberg sörjer barnen sin döde lekkamrat. Bredvid en blombukett står ett porträtt av Simon. Han blev bara tre år. Trots flera symptom på svininfluensa skickades han hem från närakuten – tre dagar senare kom han tillbaka, men då var det för sent. ”Simon är uppe i himlen för han har inte tagit sprutan”, skriver Rebecca på sin teckning. Där är Simon en ängel.

ARTIKELN HANDLAR OM