Här tar familjen farväl av Simon

3-åringen skickades hem från akuten – dog i svininfluensa

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
SAMLAS I SORG Fyra dagar innan Simon dog sökte pappa Jack Hamko och mamma Rozin Bazer hjälp på närakuten i Solna och blev hemskickade. Då hade treåringen varken ätit eller druckit på flera dagar. I går begravdes Simon i S:t Petrus kyrka i Stockholm.
NYHETER

När prästen ber för lille Simon leker Kristina, 6, med sina kusiner.

Hon vet redan att lillebror har fått vingar och åkt till himlen.

– Det är en klok flicka. Vi har sagt att Simon tänker på henne, säger pappa Jack Hamko.

Simon dog den 31 oktober.

Ljusen brinner för Simon i S:t Petrus kyrka i Hallonbergen i norra Stockholm.Kransar, hjärtformade blomsterarrangemang och liljor omsluter den lilla kistan och framme vid altaret står fotot av en pojke som aldrig fick fylla fyra.

”Du är mitt hjärta”

Allt går i vitt och Simons föräldrar sitter på första bänken. De är trötta och slitna av sorgen. Sonen, som alltid sov mellan dem i sängen, ligger nu i en vit barnkista i en kyrka full av sörjande människor.

– Familjen vill tacka alla som varit med och delat sorgen. De vill särskilt tacka personalen på förskolan, säger en av prästerna till församlingen.

Simons faster Suzzane Hamko har skrivit ett brev som prästen läser upp på arabiska.

”Min älskade Simon, du är mitt hjärta, själ, glädje och liv. När jag ser dig glömmer jag mina bekymmer. Du var inte ett vanligt barn, du är en ängel från himlen. Jag älskade dig över allt annat, men Gud älskade dig mer.”

Simons sexåriga syster Kristina leker med sina jämnåriga kusiner medan biskopen ber för hennes lillebror.

– Vi har berättat för henne att Simon har fått vingar och åkt till himlen. Det är en klok flicka och hon ger mig stort stöd. Vi har sagt att

Simon tänker på henne, säger Jack Hamko.

Skriker av sorg

Simons mamma Rozin Bazer går först när kistan ska bäras ut för jordfästning. Hon hulkar av gråt och bär sin sons kista på

raka armar. På led längs gången står hundratals släktingar och vänner. Många skriker högt av sorg när den vita kistan passerar.

På kyrkogården väntar en grav lagom stor för en barnkista. Den sänks ned samtidigt som prästen sprider rökelse i den kalla luften.

Jack Hamko strör blomblad över graven. Han kysser en ros och kastar ned den på kistan.

– Det kändes som en tröst att höra prästens ord i kyrkan. Det lättar att tänka att Simon är hos Gud nu. Men jag har fortfarande en eld inom mig. Det enda jag kan tänka på är Simons ansikte precis innan han dog. Hur läkarna skickade hem oss utan att testa honom för svininfluensa, säger Jack Hamko.

Det är svårt för honom att beskriva sina känslor.

– Jag vet inte hur livet blir efter det här. Simons mamma är helt förstörd. Jag är orolig för henne. Simons syster är fortfarande ett barn. Vem vet vilka spår det här sätter?

Fick ingen vård

Simon dog 31 oktober på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Fyra dagar tidigare

hade familjen sökt hjälp på närakuten i Solna, men blivit hemskickade utan att få vård.

Testerna visade att Simon dog i svininfluensa.