Aftonbladet ställde läsarnas frågor till experterna

Presskonferens om svininfluensan

NYHETER

På några timmar skickade över 300 läsare in frågor om svininfluensan.

Aftonbladet är på plats under dagens presskonferens på Rosenbad, och vidarebefordrar frågorna till expertpanelen.

Mary Humberstone.

Mary Humberstone, 38 år, jobbar på försäkringsbolag, Sundsvall:

Min son är nötallergiker och har genom skolvården redan fått sin första vaccinationsspruta mot svininfluensan. Nu kommer rapporter om att nötallergiker inte ska vaccinera sig! Vi har nu fått veta att han ska få sin andra vaccination den 2 december. Törs vi det?

– Det finns ingen rekommendation att allergiker inte ska vaccinerat sig. Har man redan börjat vaccination har man bevisat att personen klarar av det, säger Anders Tegnell, avdelningschef, Socialstyrelsen.

Niclas Skoog, Målilla, spelar en viktig bandy efter att han tar sprutan i morgon:

Jag har en undring om man kan idrotta den dag man tagit vaccinet? Är det farligt att anstränga sig efter man tagit den?

– Problemet är att en del reagerar på vaccinet. Men det finns inga studier för att ansträngningen ger mer biverkning, men det verkar oklokt, säger Anders Tegnell, avdelningschef, Socialstyrelsen.

– Chansen är ganska stor att han har ont i armen och då låter det inte som en bra idé, säger Göran Stiernstedt, avdelningschef för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Landsting.

Maria Larsson förklarade att frågestunden var slut. Men Aftonbladet hann ställa några fler läsarfrågor till experterna.

Kristina:

Jag har läst att det förekommit fall där svininfluensaviruset har muterat i Norge respektive Sverige. Min fråga är om då det befintliga vaccinet är verksamt mot både den ursprungliga svininfuensan respektive den muterade varianten. Hur kan det då komma sig att man måste ta olika sprutor mot svininfuensa och mot "vanliga" säsongsinfuensan?

– Den nya influensan är något helt annat, den har inte bara ändrat sig litegrann som vid en mutation. Muterade virus kan ses som syskon, medan den andra influensan är som ett syskon och familjens hund, säger Anders Tegnell.

Jimmy Bergman:

När kan man se en nedgång av antalet smittade?

– Det ser ut som en avplaning har börjat nu. Om en tilltvå veckor vet vi bättre, säger Anders Tegnell.

Kvinna:

Är det risk för störningar eller skador på hjärnan vid en förvärvad hjärnskada efter en olycka, vilket jag antar gör att man är lite känsligare mot farliga substanser, (då man tex även är känsligare för alkoholintag ) om man tar svininfluensa vaccinet?

– Det kan jag inte tänka mig. Man ska betraktas som vilken människa som helst, och prata med sin doktor. Människor som fått skador på hjärnan löper risk för epilepsianfall, men jag kan inte kommentera enskilda fall, säger Ingemar Persson.

Åke Nord:

Min fråga är om vaccinet är tillräckligt testat med tanke på alla biverkningar som nu redovisats. Kan det framkomma fler problem med vaccinet?

– Det vet ingen. Erfarenheter från tidigare vaccinationskampanjer säger att det kan uppstå biverkningar men de är oerhört sällsynta, säger Ingemar Persson.

Kristoffer Berglund:

Finns det risk att drabbas av MS eller andra neurologiska sjukdomar av vaccinet?

– Nej, det finns ingen rapporterad biverkan. Det är den absolut säkraste produkten vi har, säger Anders Tegnell.

Nettan:

En läkare ska ha sagt till en släkting att om man har haft en kraftig lunginflammation så är man inte direkt mottaglig för att få svininfluensan, är detta korrekt?

– Nej, det stämmer inte alls, säger Anders Tegnell.

Agneta:

Jag hade Guillain Barré-syndrom för 3 år sedan. Har kvar sviter av sjukdomen i höger ben, som aldrig blir bättre. Har svårt att gå, dålig balans och högt blodtryck. Kan jag få återfall om jag tar vaccinet?

– Det finns inget som talar för det, säger Anders Tegnell.

Maria Åström, 48, tullinspektör:

Jag är allergisk mot röntgenkontrastmedel och har även haft flera allergiska reaktioner, både milda och svårare, mot andra läkemedel genom åren. Kan jag ta influensavaccinet ändå?

– Allmänt ska alla personer med historik av allergi bedömas vid vaccinationen. Hur pass stor risken är kan bara göras på individnivå, säger Anders Tegnell.

Anna-Carin, Örebro:

Hur gör vi som jobbar i butik och inte hinner stå i lång kö och vänta. När vi slutat på jobbet så är vaccinet slut. Har en son i riskgruppen hemma, han har fått men inte jag och min man. Önskar att vi kan få hjälp med tanke på sonen som är i riskgruppen. Hur gör man?

– Att sonen är vaccinerad är det viktigaste. Det går inte att gardera sig för alla situtioner men han har över 90 procent skydd. Det finns många som jobbar i affär och inte tycker att man har tid, det är hopplöst för mig att kommentera. Vissa landsting har kvällsöppet, så det brukar gå att lösa, säger Göran Stiernstedt.

Lena Granberg:

Jag läser på distans i Karlstad och nästa vecka ska jag dit och göra en tenta. Jag har hört att just Karlstad är väldigt drabbat av influensan. Jag har tre barn hemma som är 1, 3 och 6 år och de har nyligen fått första sprutan, men jag har inte fått sprutan. Ska jag åka till Karlstad?

– Det tycker jag att hon ska. Det är ett beslut man måste känna själv, men det finns inga medicinska skäl att inte åka eftersom barnen är vaccinerade.

FAKTA

Flera experter var på plats

Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister

Anders Tegnell, avdelningschef, Socialstyrelsen

Johan Carlson, generaldirektör, Smittskyddsinstitutet

Nils Svartz, överdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Ingemar Persson, läkare och utredare, Läkemedelsverket

Göran Stiernstedt, avdelningschef för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer: