Läsarna chattade om vaccinet med överläkare Gudrun Lindh

NYHETER

Gudrun Lindh säger: hej allihopa nu är jag här
ante säger: Hej, hur lång tid tar det innan vaccinet börjar verka ?
Gudrun Lindh säger: Det är lite åldersberoende. För vuxna efter cirka 2 veckor. Barn och individer som har ett nedsatt immunförsvar behöver 2 doser för att få full effekt. Alla har dock viss effekt redan efter 1 spruta.
PH säger: Är det många läkare på karolinska som har valt att avstå vaccinet, vid JA varför?
Gudrun Lindh säger: Nej det är inte många som har avstått från vaccination här på Karolinska. De allra flesta har tackat ja.
Sofia säger: Ska man ta vaccinationen?
Gudrun Lindh säger: Vi rekommmenderar att alla som kan vaccineras gör detta. Det finns personer som av olika skäl inte kan vaccineras och det är viktigt att så många som möjligt vaccineras också för att kunna skydda dessa.
adnil säger: har hört att vaccinsprutan ska tas så högt uppe i armen, vad är anledningen till detta.där sitter ju muskelfäste och annat...varför får man ont och svullnad?
Gudrun Lindh säger: Vaccinet ska just sprutas in i en muskel och INTE under huden. Så mao det är viktigt att hitta en muskel. Barn vaccineras därför i lårmuskeln.
Lebron säger: Hej jag har hört att vaccinet skyddar upp till 90% så finns det risk endå att bli smittad?
Gudrun Lindh säger: vaccinet har en mycket god skyddseffekt. Man kan dock råka insjukna i influensan under den tid det ttar för vaccinet att få effekt.
Fia säger: Hej. Kan man vaccinera sig om man lite förkyld? Några av mina vänner har tagit vaccinet men, jag vet inte själv om jag ska ta det,är så osäker kring biverkningarna..
Gudrun Lindh säger: Allmänt bör man försöka undvika vaccinationer om man har en akut infektion med feberpåverkan och sjukdomskänsla. Lite snuva Ok
jimmy säger: Om viruset muterar till nästa år, har man något skydd då om man vaccinerar sig i år?
Gudrun Lindh säger: Ja
SkÃ¥ne Carina säger: Hej Hur långt efter vaccinet kan man räkna med att man kan få biverkningar?
Gudrun Lindh säger: På läkemedelsverket prövar man alla biverkningsrapporter som kommer in - tidssambandet blir dock svårarre att bedöma förstås ju längre tid som gått. Viktigt är förstås att alla som vaccinerar också rapporterar biverkningar.
Pìr säger: Bör man ta vaccinet även efter att man "mest" troligt haft influensan?
Gudrun Lindh säger: Om man inte har konstaterat att det just har varit svininfluensa genom provtagning är rådet att vaccinera sig. Det har förekommit en hel del andra virusinfektioner med liknande symtombild
ida säger: får jag träna idag när jag har tagit sprutan?
Gudrun Lindh säger: relativt många har fått lokalt ont i armen av sprutan.
fanny säger: hej, varför har ni kvicksilver i vaccinet?
Gudrun Lindh säger: Det har funnits många vacciner tidigare med kvicksilverinnehåll. Man förösker att undvika detta när det går idag. Kvicksilver är ett konserveringsmedel som skall skydda mot att vaccinet förorenas. Innehållet vaccinet mot svininfluensa är MYCKET liten mängd mindre än det man får i sig via en veckas matintag.
Jonathan säger: Har du tagit vaccinet?
Gudrun Lindh säger: ja
annah säger: tycker du att jag ska vaccinera min 6 månaders? det känns som att dom minsta är så himla små för att få detta vaccin.
Gudrun Lindh säger: Ja de minsta är också de mest utsatta och risker att få en svårare sjukdom och svårare att klara upp denna. Du ska förstås diskutera detta med din barnavårdscentral
Johan säger: Hejsan. Min fråga är: Alla läkare säger att vaccinet är ofarligt, men varför vill tillverkarna att alla länder ska skriva kontrakt på att dom inte har något ansvar för vad som kan hända i framtiden för alla som tar vaccinet? är inte det like misstänkt?
Gudrun Lindh säger: I alla kontrakt ingår friskrivningsklausuler. Tyvärr kan jag inte kommentera mer specifikt
Moderator säger: Nu tar vi de sista frågorna.
Madeleine säger: Kan det hända något om man tar vaccinet medans man är lite förkyld?
Gudrun Lindh säger: Är inte farligt. Man kan ju få ibland lite feberreaktion och sjukdomskänsla kortvarigt av själva vaccinet och det kan mao bli lite jobbigare
Jonathan säger: Jag har ont i hela kroppen efter att ha vaccinerat mig.. Hur länge kommer jag att ha det?
Gudrun Lindh säger: Jag tycker du ska prata med din doktor om detta kvarstår mer några dagar.
Moderator säger: Tack Gudrun Lindh för att du var med! Och tack alla läsare för era intressanta frågor! Tyvärr hann vi inte ta upp alla.
Moderator säger: Nu är chatten slut.