49-åring död i svininfluensan

NYHETER

En 49-årig man från Tjörn har avlidit i svininfluensa. Mannen skickades hem från vårdcentralen, trots att han visade tydliga symptom på att vara smittad.

Dagen efter var han död.

Mannen sökte hjälp på den helgöppna akutmottagningen i Stenungsund i lördags. Enligt mannens släktingar frågade han själv om det kunde vara svininfluensa han led av. Men diagnosen han fick var lunginflammation. Läkarna sa till honom att han inte hade svininfluensa.

– Han fick recept på ett läkemedel mot lunginflammation som han fick hämta ut i Göteborg. Läkaren tyckte att han verkade må bättre efter besöket. Men dagen efter var han död. Vår uppfattning är att han var jättesjuk när han skickades hem, säger mannens syster.

Mannen hittades död i sitt hem i måndags. I går kom beskedet om att han dött av svininfluensa.

”Felbehandlad”

Läkaren har sagt till systern att det ska göras en Lex Maria-anmälan.

Mannen var lam i benen och satt i rullstol.

– Så här får det inte gå till. Jag tycker att det är konstigt i dessa tider att en person som har symptomen på svininfluensa blir hemskickad. Jag är säker på att de har felbehandlat honom, säger systern.

Sjukhuset gör anmälan

Det kommer att göras en intern utredning innan fallet Lex Maria-anmäls. Bland annat ska det utredas om vårdcentralen hade kunnat hantera situationen bättre. Alla patienter som misstänks vara smittade ska tas in via en separat ingång och ska i övrigt behandlas precis som alla andra patienter med sjukhusvård om det blir nödvändigt.

– Vi ska också titta på om han borde ha bedömts tillhöra en riskgrupp. Det finns ingenting som tyder på det i nuläget och han hade ingen uppenbar hjärt- och lungsjukdom. Han uppfattade dessutom sig själv som frisk, säger Monica Ericson-Sjöström, chefläkare primärvården i södra Bohuslän.