14 svenskar döda i svininfluensan

NYHETER

Tre kvinnor och elva män har hittills dött i den så kallade svininfluensan, enligt Smittskyddsinstitutet, som nu publicerat en lista över de avlidna.

Bland de avlidna finns en treårig och en sextonårig pojke. Båda tillhörde en riskgrupp.

De flesta av de avlidna var över 50 år och majoriteten av dem tillhörde också någon riskgrupp. Tre av de elva personerna tillhörde inte någon riskgrupp.

”Förväntar oss fler dödsfall”

Enligt Andreas Heddini, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, är siffrorna på antalet avlidna hittills "ganska förväntade".

– Hittills har det varit övervikt av folk med riskfaktorer och medelålders män jämfört med hur influensan har slagit internationellt. Det kan spela in att de har varit ensamboende och haft svårt att kontakta sjukvården när de blivit sämre, säger Heddini till TT.

Framöver väntas influensan drabba fler som inte tillhör riskgrupperna samt även yngre personer.

– Vi förväntar oss fler dödsfall, men förhoppningsvis inte så många som vi trodde från början. Så här långt har vi haft färre dödsfall än väntat men det är svårt att sia om, säger Heddini.

Snabb smittspridning

Sverige är ett av tre länder i Europa som rapporterat snabbast smittspridning av influensan under den senaste veckan. De andra två är Norge och Italien.

Antalet nya fall av den nya influensan i Europa har fördubblats varannan vecka sedan mitten av oktober, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Kurvan för influensan pekar alltså brant uppåt.

Smittspridningen är hög i Bulgarien, Danmark, Tyskland, Island, Irland, Litauen, Polen och Portugal. I resten av Europa är spridningen "medelhög", enligt ECDC.

169 personer har dött av viruset i Europa under den senaste veckan, enligt ECDC. Sedan i april har 670 personer avlidit av den nya influensan i Europa.

TT