Akuten: Kom inte

Moa, 2, hade svårt att andas – sjukhuset vägrade ge henne vård

– och att de ändå inte hade någon jour. för gammal Moa Skog, 2,5 år, var sjuk i svininfluensa och hade hög feber. När hon började kräkas av sina djupa hostningar uppmanade läkaren på vårdcentralen familjen att snabbt åka till akuten i Örebro. Men när mamma Madelene ringde för att berätta att de var på väg svarade sköterskan att de inte tog emot barn över |ett år
NYHETER

Svininfluensasjuka Moa Skog, 2,5 år, var nästan okontaktbar och hade svårt att andas.

Mamma Madelene ringde akuten i Örebro – och fick ett chockerande svar:

– Ni kan gott vänta till i morgon, sa sjuksköterskan och lät inte familjen komma dit.

Efter två dagars feber och hosta exploderade sjukdomsförloppet för Moa.

Den 10 november visade termometern över 40 grader och hostan gick djupt ner i lungorna.

När hon började kräkas av sina hostningar och kippa efter andan, tog mamma Madelene Skog dottern till en vårdcentral nära hemmet i Karlskoga.

Där undersöktes hon av en läkare och skickades hem.

”Vi tar inte emot”

Men när Moa samma kväll blev näst intill okontaktbar uppmanade samma läkare familjen att snabbt ta sig till akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Madelene Skog ringde för att förbereda personalen på ankomsten. Hon beskrev Moas tillstånd och att husläkaren bedömt att hon behövde akut vård.

– Då svarar en sköterska i telefonen: ”Ni kan inte komma in med henne. Vi tar inte emot barn över ett år. Och vi har ju ändå ingen jour här nu”, berättar hon.

Madelene Skog beskriver hur hon blev totalt stum av beskedet. Efter en stunds tystnad lyckades hon dock få fram en fråga: ”Var ska vi vända oss i så fall?”.

– Då suckade sköterskan i luren och sa: ”Doktorn här säger att ni absolut inte behöver komma. Ni kan gott vänta till i morgon”.

Vakade hela natten

Madelene tvingades stanna hemma. Eftersom hennes man jobbar på annan ort, kom Moas mormor för att hjälpa henne att vaka hela natten med öppna fönster och dörrar för att desperat försöka få ner flickans feber.

– Känslan är obeskrivlig. Vi visste inte vad vi skulle ta oss till. Man känner sig helt hjälplös och livrädd, säger Madelene.

Efter påtryckningar från husläkaren fick Moa komma till sjukhuset i Örebro dagen därpå, och prover bekräftade att hon hade svininfluensa.

I dag har Moa tillfrisknat, men familjen är fortfarande chockad över akutens bemötande under natten då de fruktade för flickans liv.

”Låter galet”

Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro läns landsting, blir upprörd över vad som hänt.

– Akuten är öppen hela nätterna för barn som ska få vård. Så det här låter alldeles galet. Något fel någonstans är det. Det är klart att man kan komma till sjukhuset på nätterna, säger han.

När Aftonbladet kontaktar Kristian Thörn, medicinskt ledningsansvarig för akutmottagningen, har han svårt att tro att historien är sann.

Men efter en stund ringer han tillbaka:

Familjen har anmält

– Det stämmer att familjen har pratat med en personal på akutmottagningen i Örebro och den personen har inte följt våra riktlinjer. Det ser jag mycket allvarligt på. Vi kommer titta närmare på vad som har hänt under nästa vecka (läs: denna vecka).

Kristian Thörn har nu även varit i kontakt med Madelene för att beklaga det som hänt.

Familjen har anmält ärendet till Patientnämnden.