”Vi har ett stort pussel att lägga”

NYHETER

Norska polisen höll presskonferens om vansinnesdåden under lördagsförmiddagen.

Den misstänkte gärningsmannen har anhållits både för attacken i Oslo och dödsskjutningarna på Utøya.

– De första samtalet vi haft tyder på att han vill förklara vad han gjort.

– Det är en otroligt stor händelse som satt samhället och polisens resurser på stora prov. Det kommer bli en lång och omfattande utredning. Vi har ett stort pussel att lägga och därför kan vi inte ge några detaljer, säger Roger Andresen, vice polismästare.

– Det kan se dramatiskt ut, men för att frigöra resurser har vi begärt hjälp av försvaret. Deras insats är i förebyggande syfte inne i Oslo.

Kan bli fler dödsoffer

– Just nu har vi 84 döda på Utøya och sju i Oslo. I Oslo kan det bli fler dödsoffer. Det var en mycket stor explosion som skapade stor skada. Kring Utøya fortsätter eftersökningarna i vattnet efter ytterligare omkomna.

– De formella förhören med den misstänkte har inletts nu på morgonen. De första samtalen vi haft med honom tyder på att han vill förklara vad han gjort.

– Han anklagas för brott som betraktas som terrorhandlingar som kan ge norsk lag strängaste straff, fängelse i 21 år.

"Vill inte lämna detaljer om gripandet"

– Han greps av vår beredskapstrupp, SWAT-team, som var under beredskap i Oslo. Så fort de fick höra om vad så hänt så åkte de till Utøya och där grep de mannen. Jag vill inte lämna några detaljer hur gripandet gick till.

– Försvaret ska hjälpa till med trygghetsskapande åtgärder i Oslo.

– Hade vi känt till att det allmänheten var i fortsatt stor fara hade vi meddelat det, säger stabschefen Johan Fredriksen. Några sådana indikationer har vi inte.

– Samtidigt kan vi inte utesluta fler gärningsmän.

Avspärrningar kvar

– Avspärrningarna kommer vara i Oslo centrum länge och det är i huvudsak på grund av de tekniska undersökningarna. Vi har lättat på de yttre avspärrningarna och vi vill att livet i den mån det går ska återgå till det normala.

– Vi uppmanar alla affärsinnehavare i centrala Oslo som har videoövervakning att kontakta polisen. Vi vill gärna ta del av deras videoupptagningar.

Den 32-årige mannen är i nuläget inte åtalad för mord.

– Vi har tagit utgångspunkt från det allvarligaste brottet, terrorhandlingen. Sedan kan säkert eventuella åtalspunkter justeras, säger stabschefen Johan Fredriksen till Aftonbladet.se

  Men 21 års fängelse är det hårdaste straffet enligt norsk lagstiftning?

– Ja.

 Är det en enbart norsk utredning?

– Ja, i grunden är det det. Men vi får tips från alla håll och vi måste undersöka brett, även om vi har en gripen och han är norrman. Vi måste få en helhetsbild. Vi får mycket informationer.

 Är det uppgifter som sträcker sig utanför Norge?

– Ja.

Samarbetar ni med svenska polisen?

– Ja, rutinmässigt samarbetar vi med vår systerorganisationer. Vi utbyter information med svenska säkerhetspolisen.

Vad för information?

– Det vill jag inte gå in på.

 Finns det några misstankar som pekar mot en svensk koppling?

– Nej.

Beredskapen var stärkt mot svenska gränsen i natt. Varför?

– Det är en nationell beredskapsåtgärd, vi ökar den inre Schengenkontrollen vid allvarliga händelser och upprätthåller den beredskapen så länge vi tycker det är motiverat.

– Både här i Norge och i Sverige har vi följt utvecklingen i världen och inom polisen ökat beredskapen för den här typen av händelser. När något händer finns det en beredskap för att något ytterligare kan ske.

– Det kan finnas ett scenario med bomb nummer två när den första smällt. Och att den första händelsen ska avleda från händelse nummer två. Man binder upp stora resurser vid en plats när man vill åstadkomma stor skada någon annanstans.

Var det attentatsmannens plan i går?

– Nu får den fortsatta undersökningen visa om det var så och om det var en eller flera aktörer.

Norsk polis har lagt stora resurser på bevakningen av muslimska fundementalister. Måste ni skifta fokus nu?

– Huvudansvaret för det förebyggande arbetet kring nationalextremister ligger på säkerhetstjänsten. Men alla polisdistrikt i Norge har ett ansvar för hur stort eller litet det här problemet är. Vi har aldrig släppt fokus på den extrema högersidan.

– Men nu måste vi ställa en diagnos på den här anhållne mannen och de kretsar han funnits i. Är han en del i något eller är han en ensam galning som vid exempelvis tidigare skolskjutningar?