”När han börjat skjuta går proppen ur flaskan”

Experten Ulf Åsgård: Raseri och frustration bakom väl planerat vansinnesdåd

NYHETER

En rasande avvikare som planerat sina dåd väl.

Så beskriver Ulf Åsgård, psykiater, den misstänkte gärningsmannen.

– Dödandet blir frustrationslösande. När han väl börjat skjuta går proppen ur flaskan, säger han.

Ulf Åsgård är psykiater och ledande expert på gärningsmannaprofiler.
Vad kan vi säga om den norske gärningsmannen?
– Höger– eller vänsterextrem är ointressant, han har ställt sig utanför det demokratiska samhället. Han var medlem i Fremskrittspartiet som drar till sig avvikande personer. Han är uppenbart kapabel att uppträda belevat, köper konstgödsel utan att någon reagerar. Det tyder på att han inte är genomgripande galen utan personlighetsstörd och har svårt för konsekvensanalys. Det är hat, raseri och frustration som stör. Vad det kommer från vet vi ännu inte. Han bodde på Oslos Östermalm, men det är ingen garanti för goda uppväxtförhållanden, säger Ulf Åsgård.

Hur kunde han döda så besinningslöst?
– Jag har svårt att leva mig in i det, men handlar om en tilltagande känsla av makt. Det blir frustrationslösande. När han väl börjat skjuta går proppen ur flaskan.
Har han agerat ensam?
– Händelsen liknar i många avseenden det som hände Oklahoma 1995. Timothy McVeigh körde fram bomben, men han var inte ensam. Det går inte att åstadkomma en sådan smäll med konventionella sprängmedel. Gärningsmannen i Norge hade en firma som köpte konstgödsel och det tyder på planering. Han måste ha rekognoserat väl. Gissningsvis finns han eller någon annan på någon övervakningskamera.