32-åringen köpte sex ton konstgödsel

Konstgödsel är den vanligaste råvaran i civila sprängämnen

NYHETER

Bomben som blåste ut regeringsbyggnaden i Oslo kan ha varit gjord av konstgödsel – den vanligaste råvaran i civila sprängämnen.

Enligt företaget Felleskjøpet köpte 32-åringen tonvis med konstgödsel före dådet.

– Hans firma Geo Farm har köpt sex ton konstgödsel av oss som levererades den 4 maj, säger Oddny Estenstad, kommunikationsdirektör på Felleskjøpet till Aftonbladet.

Den misstänkte 32-åringen Anders Behring Breivik köpte före bombdådet tonvis med konstgödsel från jordbruksföretaget Felleskjøpet – den norska motsvarigheten till svenska Lantmännen.

Behring Breivik beställde gödslet i Felleskjøpets butik i den lilla orten Rena, på Østlandet, dit han flyttade två veckor före bombdådet. Köpet registrerades på hans företag, som uppges odla grönsaker och rotfrukter.

– Hans firma Geo Farm har köpt sex ton konstgödsel av oss som levererades den 4 maj. Det är standardprodukter för grönsaksproducenter som denna firma är registrerad som, säger Oddny Estenstad, kommunikationsdirektör på Felleskjøpet till Aftonbladet.

"Varenda bonde köper det"

Konstgödsel tillverkas av ammoniumnitrat, den vanligaste råvaran i civila sprängmedel. På ett vanligt lantbruk kan det finns flera ton potentiellt explosivt konstgödsel.

– Varenda bonde i Sverige och Norge använder konstgödsel gjord av ammoniumnitrat, så det är inget konstigt, säger Bo Janzon, professor i energiteknik och tidigare chef för vapenavdelningen på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Aftonbladet.

Kontrolleras inte personer som köper tonvis med konstgödsel?

– Nej, det finns ingen lagstiftning som förhindrar att man köper stora mängder, säger Bo Janzon.

Väldigt stor bomb

Enligt experter var sprängladdningen som detonerade i Oslo väldigt stor.

– Förödelsen var omfattande och fönsterrutor gick sönder på väldigt långt avstånd. Det tyder på att det är i storleksordningen minst hundratals kilo sprängmedel, kanske mer, säger Bo Janzon.

En bomb i den här storleksordningen kan ha tillverkats av konstgödsel och fraktats till Oslos regeringsbyggnad i en personbil, enligt Bo Janzon.

– Man får in maximalt fem-sex hundra kilo i en bil. Då blir det normalt nästan ingenting kvar av den, säger han.

FAKTA

Råvara för sprängämne

■ ■ Felleskjøpets konstgödsel produceras av norska gödseltillverkaren Yara, som ägs av olgebolaget Hydro.

■ ■ Yara har en stor fabrik i svenska Köping, där man 2006 slutade producera växtnäring och istället började tillverka tekniskt ammoniumnitrat för civila sprängämnen.

■ ■ Ammoniumnitrat, NH4 NO3, är det mest använda civila sprängämnet. Blandat med dieselolja kallas det Ammonium Nitrate Fuel Oil (ANFO). 

■ ■ Ammoniumnitratets explosiva egenskaper upptäcktes för 50 år sedan. I Frankrike skulle man på 60-talet skyffla bort en stor hög gödsel, men tyckte det gick för långsamt och använde dynamit. Explosionen blev så stor att ett 30-tal människor omkom.

■ ■ I Sverige säljer man inte längre rent ammoniumnitrat som konstgödsel, utan en variant som är utblandad med kalk.