Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Varför tog polisen så lång tid?

Här kommer norska polisens insatsstyrka till Utøya. Här kommer norska polisens insatsstyrka till Utøya. Foto: SCANPIX

OSLO. Den misstänkte 32-åringen kunde går runt i en och en halv timme bland lägerdeltagarna och avrätta dem kallblodigt – en efter en.

Det var vad polisen först uppgav.

Nu har man ändrat sig om klockslagen.

Klockan 18.35 lade den misstänkte massmördaren på Utøya ned sina vapen på marken framför sig och gav upp sa Oslopolisen vid en presskonferens i går. Det första larmet hade kommit 17.02 till lokal polisen.

Anders Behring Breivik, 32, skulle alltså ha haft nästan 100 minuter på sig för att utföra vansinnesdådet innan polisen kom till undsättning. Oslopolisen uppgav också att det tagit 36 minuter innan lokalpolisen larmade dem.

Men lokalpolisen i Nordre Buskerud uppgav för Aftonbladet och VG Nett att uppgifterna från Oslopolisen var felaktiga. Man hade agerat snabbare än så.

”Förståelse”

Sent i natt återkom man med nya uppgifter - som synkroniserats av de båda myndigheterna:

Larmet från ön kom inte förrän 17.27. Och exakt en timme senare var den misstänkte mördaren gripen.

– Men jag har stor förståelse för att de som var på Utøya har reagerat på att det tog lång tid tills vi kom. Detsamma gäller de anhöriga. I så extrema situationer kan minuter kännas som år, säger Sissel Hammer, polismästare i Nordre Buskerud.

Tvingades åka bil

Men det fanns fler problem för polisen än eventuella oklarheter om hur snabbt man slog larm.

Att få tag på båtar för polisens transport ut till ön, var ett av dem. Ett annat att insatsstyrkan åkte de fyra milen från Oslo – i bil. Närmaste helikopter fanns i Rygge knappt sju mil bort.

– Polisen som tog emot larmet kan inte ha haft rutiner för hur man ska göra när så allvarliga larm kommer, säger Finn Abrahamsen tidigare chef för våldsroteln vid Oslopolisen, som också anser att frågan bör utredas.

Båt fick motorstopp

Under natten mot måndag avslöjade Dagbladet att polisens båt som skulle ta insatsstyrkan till ön fick motorstopp – och insatsen försenades tio minuter.

– Jag kan bekräfta att vi hade ett motorstopp, men vi fick snabbt tag i nya båtar, säger Sissel Hammer till Dagbladet.