Vansinnesskjutningen på ön

Foto: SCANPIX/AFTONBLADET
VÄGEN PÅ SKRÄCKÖN – 1 HUVUDBYGGNADEN 2 SKOLHUSET: En grupp om 20-30 ungdomar barrikaderade sig i ett sovrum i skolhuset. De gömde sig under sängar och satte madrasser och möbler för fönstren. Efter ett tag upphör skottlossningen, sedan hör de en röst utanför fönstret: ”Hej, hej, det här är polisen”, ropade han, säger Jorid Holstad Nordmelan, 20, till VG. Sedan började 32-åringen skjuta igen. 3 TÄLTPLATSEN: Många ungdomar gömmer sig i sina tält när skottlossningen börjar. Behring Breivik går systematiskt igenom tälten och skjuter dem som finns där. 4 STRANDEN Massor av ungdomar slänger sig i vattnet i panik för att försöka simma i säkerhet. Behring Breivik skjuter dem som gömmer sig längs stranden och skjuter ut i vattnet mot ungdomarna som försöker fly.
5 Vissa klättrar ner för klippan för att komma undan vansinnesskjutningen – och klarar sig.
NYHETER

■ ■ Över 90 minuter. En och en halv timme.

■ ■ Så länge kunde Anders Behring Breivik, 32, systematiskt mörda ungdomar på Utøya.

■ ■ Aftonbladet har kartlagt mass­mördarens väg från Oslo city till lägret på ön – och hans kallblodiga vandring i jakten på fler offer.

■ ■ Minst 85 unga dog för hans kulor.

15.26:

Oslo centrum exploderar. Två minuter tidigare har ett vittne sett en man i polisuniform i anslutning till en brun varubil vid regeringsbyggnaden. Ett annat vittne ser strax därefter en polisklädd man kliva in och köra därifrån, medan vittnet hör bomben brisera. Polisen tror att det är Anders Behring Breivik, 32, som ses på Hammersborgs torg – ett par minuters promenad från detonationsplatsen.

Mellan 15.26 och strax före 16-tiden:

Från platsen i centrala Oslo ut till ungdomslägret på Utøya är det drygt 30 minuters körning.

16-tiden:

Anders Behring Breivik anländer med en silvergrå bil till ungdomslägrets vaktpost på fastlandet. Han presenterar sig som polis och säger att han är utskickad med anledning av explosionen i Oslo.  Han får åka med till ön i lägrets egen båt, tillsammans med flera lägerdeltagare. Han anländer till bryggan.

16.32:

De runt 560 deltagarna på ungdomslägret sitter i informationsmöte med anledningen av terrorbomben i Oslo.

16.32 till 17-tiden:

När ungdomarna kommer ut ur huvudbyggnaden står 32-åringen utanför med skottsäker väst, ett handeldvapen och ett automatvapen. Polisklädd säger han att han ska informera om attentatet i Oslo.

– Kom till mig, det är inte farligt, ska han sagt enligt ett vittne.

Vid 17-tiden:

32-åringen samlar ihop så många av ungdomarna han kan vid huvudbyggnaden. Han ska ge dem information om det som hänt i Oslo säger han – och börjar skjuta.

Anders Behring Breivik fortsätter genom huvudbyggnaden på ön och skjuter. Han går vidare mot tälten, skogen och strandlinjen i jakten på ungdomar.

17.27:

Första larmet kommer till lokala polisen i Buskerud.

17:38:

Larmet går vidare till Oslo och insatsstyrkan. Samtidigt fortsätter massakern på ön. 32-åringen går ner mot vattnet och söker längs stranden efter ungdomar som gömt sig.Han lockar fram många av dem genom att säga att han är polis.

17.52:

Första polispatrullen från Buskerud kommer fram till landsidan mot ön.

18:07:

Fotografen Marius Arnesen från norsk tv filmar – ovetande från en helikopter – hur gärningsmannen systematiskt skjuter på människor i vattenbrynet.

18.09:

Specialstyrkan Delta kommer fram till hamnen.

18.25:

Delta går i land på Utøya tillsammans med poliser från Nordre Buskerud.

18.27:

Anders Behring Breivik, 32, grips av Delta-styrkan utan att göra motstånd.

Fotnot: Tiderna är baserat på uppgifter från en samkörning av loggarna från lokala polisen i Buskerud och Oslopolisen gjord för VG Netts räkning.

ARTIKELN HANDLAR OM