Han fick slut på skott

Försvarsadvokaten: 32-åringen har själv förklarat att han kapitulerade för insatsstyrkan

NYHETER

Anders Behring Breivik hade skjutit ner och dödat minst 85 ungdomar på Utøya.

Sedan lät sig massmördaren lugnt gripas av polis.

Skälet: Han hade slut på ammunition.

Försvarsadvokaten Gier Lippestad

Polisen har förhört Anders Behring Breivik i tio timmar om bombdådet mot Oslo och massakern på det politiska ungdomslägret. Han ska ha varit "samarbetsvillig", enligt polisen Einar Aase uppger NRK.

Två dagar efter att helvetet bröt ut på ön får vi allt mer svar. Hans mål var att ändra på politiken i Norge genom våld.

– Han har berättat att han åkte till Uøya för att varsla Arbeiderpartiet om att domedagen kommer om inte partiet ändrar sin politik, säger han försvarsadvokat Gier Lippestad till VG.

Han hatade samhället

Anders Behring Breivik ville förstöra Arbeiderpartiet och deras rekrytering av ungdomar. Han kallade partimedlemmarna för "marxister", uppger Lippestad. Gärningsmannen som anklagas för terrorbrott har erkänt och riskerar 21 års fängelse.

Enligt Lippestad har han under de långa förhören uppträtt lugnt och balanserat. Han ska ha mycket hat mot många och mot alla bärande samhällsinstitutioner. Nu vill Anders Behring Breivik förklara bakgrunden till sina handlingar och menar att han inte hade några alternativ.

Lippestad säger att Behring Breivik ansåg att det inte gick att arbeta på politisk väg längre och uppger att hans insändare till tidningar blivit refuserade.

Anders Behring Breivik valde då att förändra Norge för alltid – med våld.

Lipperstad vill inte kommentera om hans klient i dag ångrar sitt massmord.

"Han kapitulerade"

Polisen uppger att gripandet på ön gick lugnt till.

– Han har själv förklarat att han kapitulerade för insatsstyrkan, säger försvarsadvokat Gier Lippestad till VG.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas på måndag. Det är oklart om den kommer att vara öppen för media.

Breivik: Jag agerade ensam

Flera vittnen har sagt att det måste finnas två gärningsmän som sköt på Utøya. Den gripne var iklädd polisuniform men det ska inte den som sköt mot dem varit. Polisen undersöker dessa uppgifter men har hittills inte kunnat bekräfta detta.

Anders Behring Breivik ska enligt Lippestads uppgift till nyhetsbyrån AP sagt att han agerat ensam.