”En tragedi för hela familjen”

NYHETER

OSLO. Anders Behring Breiviks familj har också blivit offer för hans terrorhandlingar.

Hans mamma har lämnat hemmet och kommer att vara borta i flera månader, säger en av hennes bästa väninnor. Hon tycker det jobbigt att vara här där alla känner henne. Hennes son har förstört hennes liv.

Den 32-årige massmördaren har under långa perioder bott hos sin mamma i Oslo. På porttelefonen står såväl hennes som sonens namn liksom namnet på hans företag.

Men lägenheten har stått tom sedan i fredagskväll då tungt beväpnad polis kom dit och spärrade av den.

I kvarteren är Anders Behring Breiviks 64-åriga mamma välkänd.

– Hon är en sådant som pratar med alla, säger hennes vänner som är samlade på cafeét i området.

”Var alltid stolt över honom”

Nu lider de med henne.

– Hon har med myndigheternas hjälp fått åka härifrån, berättar väninnan. Jag har haft kontakt med henne och hon säger att hon har det gott där hon befinner sig. Hon är i trygga händer, men ingen av oss har fått veta var hon finns – bara att hon är kvar i Norge.

– Men hon är orolig för blommorna på balkongen.

Den 64-åriga kvinnan brukar nästan dagligen fika tillsammans med vännerna på cafeét.

– Hon var här i fredags, strax innan explosionen. Hon visste ju inget om sonens planer. Tvärtom var hon alltid stolt över honom och tyckte det var trevligt när han var hemma hos henne.

– Hon pratade ofta om deras middagar tillsammans.

”Tragedi för hela familjen”

Även Anders Behring Breiviks tre halvsyskon i Oslo har nu gått under jorden. Deras bostäder är tomma och telefonerna avstängda.

– Detta är en tragedi för hela familjen, säger vännerna.

Utanför Oslo bor den kvinna som Anders Behring Breiviks pappa senare gifte om sig med – och som under flera år var 32-åringens styvmor. Också hon har nu lämnat sitt hem.

– Jag har varit i chock ända sedan jag fick veta att det var hans som låg bakom bomben och dödsskjutningarna i fredags, har hon sagt till VG. Jag kände honom ju bäst när han växte upp, en vanligt normal kille. Det som hänt nu är totalt obegripligt.