Europolstyrka ska sättas in mot hot

Högerextrema grupper utreds för att förhindra nya terrordåd

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Den militanta högerextrema Svenska Motståndsrörelsen vill ha en vit väpnad revolution i Sverige. Här bråk vid en av deras demonstrationer i Stockholm.
NYHETER

De är organiserade, beväpnade och kan slå till i Sverige.

Nu ska en specialiststyrka från Europol utreda högerextrema grupper i Skandinavien – för att förhindra nya terrordåd. 

– Självklart hade det kunnat hända i Sverige, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Wilhelm Agrell.

Efter fredagens terrordåd i Norge kommer Europol att organisera över 50 experter i en specialstyrka som ska utreda icke-islamistiska hot i Skandinavien.

Gruppen som finns i Haag hoppas kunna hjälpa Norge under den kommande veckan. Men även Danmark, Finland och Sverige med att kartlägga hoten från extremistiska grupper.

– Det är ingen tvekan om att hotet från islamistisk terrorism fortfarande finns. Men det kommer också varningar om att högerextrema grupper blir allt mer professionella och aggressiva i sättet de lockar nya personer till sig, säger gruppens talesperson Soeren Pedersen.

Tillgång till vapen

De extremistiska miljöerna i Sverige är betydligt större än i Norge, fastslår en rapport om Våldsam politisk extremism, publicerad av Säpo och Brottsförebyggande rådet 2009.

Trots att antalet våldsbenägna aktivister inte bedöms uppgå till mer än ett hundratal finns det klara orosmoment inom vit makt-miljön. Tillgången till både skjutvapen och sprängmedel är god. Många av medlemmarna har lärt sig hantera vapen, antingen genom jägarexamen eller värnplikt.

Mycket våldsbenägen

– Det är en liten grupp som är mycket våldsbenägen och begår mycket brott. I vit makt-miljön finns personer med tillgång till vapen och erfarenhet av grova våldsbrott, så förmågan finns där. Men hittills har vi sett få politiska attacker, säger Johan Olsson, analyschef på Säkerhetspolisen.

Under 2010 fanns 29 aktiva vit makt-grupper i Sverige, enligt en rapport från Expo. Bland de största och bäst organiserade finns Svenskarnas parti, Svenska Motståndsrörelsen och Info-14/Fria nationalister. Flera medlemmar har dömts för misshandel, vapenbrott eller till och med mord.

Mer organiserade

– Extremistgrupperna har på senare år blivit betydligt bättre på att organisera och sprida sin propaganda, menar Magnus Ranstorp, terrorexpert och professor vid Försvarshögskolan.

Grupperna är smarta och använder sig av modern teknik för att rekrytera, bekräftar Robert Örell på Fryshuset, som jobbar med ungdomar som vill dra sig ur nazistiska rörelser. Med hjälp av internet, läger och musik sprids budskapet och många tonåringar lockas till ideologin.

– Dessa gruppers främsta avsikt är att växa och få mer stöd för sina antidemokratiska ideologier, avslutar Johan Olsson.

FAKTA

Sveriges största högerextrema grupper

Svenska Motståndsrörelsen (SMR)

Svenska Motståndsrörelsen (SMR)

Den militanta motståndsrörelsen SMR bildades 1997 ur gruppen Nationell ungdom (NU). Sedan 2003 har SMR blivit allt mer militant och säger att de ska göra en vit väpnad revolution i Sverige.

Flera av SMR:s aktivister har dömts för grova vapenbrott, mord och mordförsök. SMR:s frontfigur Klas Lund har varit inblandad i både en dödsmisshandel, en vapenkupp och bankrån.

Verksamheten expanderade geografiskt under 2010, särskilt i Skåne. 

Ledare: Klas Lund.

Svenskarnas parti

Grundades som Nationalsocialistisk front (NSF) 1994. Då som en lokal aktivistgrupp. Omformades senare till parti och bytte namn. 2009 bytte man namn igen till Svenskarnas parti och registrerade sig som politiskt parti hos Valmyndigheten.

Genom åren har dess aktivister dömts för mycket grova våldsbrott och mord. Bland annat var två av de tre personer som dömdes för polismorden i Malexander medlemmar i NSF.

Partiet skapade historia när partiledare Daniel Höglund, som första nazist i en folkvald församling i Sverige, valdes till ledamot i Grästorps kommunfullmäktige.

Partiledare: Daniel Höglund, som blev partiledare 2008.

Info-14 / Fria nationalister

Info-14 ser sig själva som ett "oberoende patriotiskt nyhetsmedium". Men hemsidan har legat bakom demonstrationer och står bakom aktivistnätverket Fria nationalister.

Info-14 var den drivande kraften bakom Salemmarschen och Folkets marsch, de två viktigaste vit makt-demonstrationerna.

På gruppens hemsida har man fört en retorik som hyllar mord och politiskt våld.  Huvudhemsidan ligger "på is" sedan årsskiftet, men gruppen använder sig av sociala nätverk.

Ledare: Robert Vesterlund, med ett förflutet inom Sverigedemokraterna, är informell ledare.

Nationaldemokraterna

Grundades som en splittring ur Sverigedemokraterna 2001. I perioder har partiet profilerat sig med att hetsa mot homosexuella. Sommaren 2003 attackerade partiets ungdomsförbund Pridedemonstrationen. Partiet har samarbetet med nazistiska organisationer. I valet 2010 backade Nationaldemokraterna i såväl riksdagsvalet som i kommunalvalet. Partiet ger även ut veckotidningen Nationell i dag.

Partiledare: Marc Abramsson.

Nordisk ungdom

Grundades 2009 men verksamheten tog fart året därpå. Nordisk ungdom använder uppseendeväckande aktioner för att sprida skräck bland de som uppfattas som politiska motståndare. Allt från lärare, politiker och förskolor till journalister har fått besök av Nordisk ungdoms aktivister.

Talesman: Patrik Forsén.

Andra grupper

Dresdenkommittén

Free the order - Sverige

Försvarskåren Sveriges Självförsvar

Haninges oberoende aktivister

Kalmargardet

Kusinerna

Nationalistiska arbetarpartiet

Nationell-Huddinge

Nationell-Norrland

Nordiska förbundet

Nordiska nationalsocialister

Nysvenska rörelsen

RAC-Sweden

Svensk student

Swedish hammerskins

(Källa: Expo)

Ylva Mossing
Mattias Sandberg