Skickade sitt dödsmanifest till över tusen

NYHETER

Över tusen personer fick ta emot Breiviks manifest.

Han mejlade brevet drygt en timme innan bomben i Oslo detonerade.

– Otroligt skrämmande, säger Jan Simonsen, före detta norsk riksdagsledamot och en av mottagarna.

Mejlet som den norske terroristen Anders Behring Breivik skickade ut innehöll det hemmasnickrade manifestet, ett längre personligt brev och detaljerade instruktioner hur man skulle göra för att öppna en bifogad fil.

– Detta vittnar om en mycket kall och beräknande person, som planerat allt in i minsta detalj. Detta var hans plan – att andra skulle sprida ordet när han inte kunde, säger Jan Simonsen till tidningen VG.

77 minuter senare eploderade det

Mejlet skickades ut klockan 14.09 på fredagseftermiddagen. Klockan 15.26 detonerade den enorma bomben utanför regeringskansliet i centrala Oslo.

– Det är otroligt skrämmande att han har skickat ut alla detaljer om planeringen av attacken innan det hände. Ingen har möjlighet att läsa ett 2000-sidigt dokument på den korta tiden, säger Jan Simonsen.

”En gåva till dig”

I brevet skrev Breivik bland annat: "Detta är en gåva till dig … Jag ber dig att distribuera boken till alla du känner".

Enligt Daily Mail var minst en fjärdedel av mottagarna brittiska medborgare.

Det har tidigare avslöjats att Breivik haft kontakt med den brittiska extremhögerorganisationen English Defence League via internet.