Hölls kvar på ön i timmar

Redan där försökte Breivik förhandla med poliserna

NYHETER

Anders Behring Breivik hölls kvar på Utøya i timmar efter gripandet, avslöjade Nrk i kväll.

Redan då försökte han förhandla med polisen – och ställde flera krav.

Klockan 18.27 på fredagskvällen tvingade polisens insatsstyrka ner Anders Behring Breivik på marken. Bara två minuter tidigare hade civila båtar med tungt beväpnade poliser gått i land på ön.

Försökte förklara sig

Nu kommer nya uppgifter om vad som hände efter att Breivik greps – källor säger till Nrk att han hölls kvar på Utøya i flera timmar.

Breivik försågs med handfängsel och polisen tog en bild av honom som skickades till insatsstyrkans operativa stab. 32-åringen pratade mycket med polisen under gripandet och försökte ge en förklaring till varför han mördat.

Han ska sedan ha hållits på platsen för gripandet en stund innan han fördes till huvudbyggnaden på ön.

Ställde olika krav

Under uppsikt av två civilklädda polismän från Oslo hölls han i förvaring i timmar samtidigt som polisen försökte att få en överblick av kaoset på ön, säger poliskällor till tv-kanalen.

Redan då försökte han förhandla med och ställa krav på polisen. Vilken typ av krav det rör sig om är fortfarande oklart.

Under onsdagen uppgav Nrk också att insatsstyrkan bara var sekunder från att skjuta Breivik i fredags. I sista stund stoppade en av polismännen skottet då han ropade att Breivik inte hade sprängmedel på sig.

ARTIKELN HANDLAR OM