Båda två överlevde

Mamma Gina: Lämnade kontoret – sen small bomben
Sonen Knut: Ville lämna Utøya – övertalades stanna

1 av 3
NYHETER

OSLO. Mor och son kunde båda ha fallit offer för Anders Behring Breivik.

Gina Lund i centrala Oslo – sonen Knut på Utøya.

Mirakulöst nog överlevde både två.

– Det var som att få honom på nytt. Jag är så otroligt tacksam, säger Gina Lund.

Statssekreteraren Gina Lund, 49 och sonen Knut Frydenlund, 22, hade änglavakt. I fredagseftermiddag satt Gina på sitt kontor på arbetsdepartementet då telefonen ringde.

Hann precis därifrån

– Min bil var på verkstaden och jag hade fått besked om att den kunde hämtas klockan fyra. Men jag blev uppringd av verkstaden som sa att jag kunde hämta den tidigare än avtalat, säger Gina Lund till Agderposten.

Samtalet kan ha räddat livet på henne. När bomben small klockan 15.22 hade hon precis hunnit gå därifrån.

– Jag hämtade bilen när det small. Jag hörde bomben gå av. Det är inte mycket kvar av mitt kontor och jag vill inte spekulera i vad som kunde ha hänt om jag inte gått därifrån tidigare.

Fick sms från sonen

Samtidigt, några mil bort, befann sig sonen Knut ute på Utøya. Han ville hem till sin mamma på grund av det som skett i huvudstaden – men hon tyckte att det var säkrare på ön.

– Han sa att han ville hem till Oslo, men jag sa att han var tvungen att stanna på Utøya, säger Gina Lund.

Då hade hon ingen aning om att Utøya skulle bli Behring Breiviks nästa terrormål och att hennes son var en av dem som desperat skulle få kämpa för sitt liv.

Strax efter att skjutningen satt i gång på ön fick Gina Lund ett sms från sin son. Sedan blev det tyst och hon blev uppmanad av en släkting som också var på ön, att inte ringa sin son.

– Vi bara väntade. Det var förfärliga timmar.

Knut överlevde terrorattacken genom att kasta sig i vattnet.

Är hoppfulla

Dagen efter kom han hem och återförenades med sina föräldrar. Och trots det som Behring Breivik utsatt dem alla för så är han hoppfull:

– Att se hur vi har hjälpt varandra har stärkt min tro på människan. Hans galna idéer ska inte vinna, säger Knut Frydenlund.