– Vi hoppas hitta filmer

Polisen söker spår i offrens mobiltelefoner

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
SÄKRAR ALLA BEVIS Undersökningarna på Utøya kommer att fortsätta under lång tid framöver. Nu väntar ett omfattande arbete för polisen att gå igenom ungdomarnas ägodelar. Bland annat ska deras mobiltelefoner undersökas.
NYHETER

UTVIKA/HÖNEFOSS. På Utøya ligger ungdomarnas ägodelar fortfarande kvar.

Omfattande teknisk undersökning pågår.

– Vi hoppas hitta spår, säger stabschef Magne Rustad. Kanske har några med sina mobiltelefoner filmat eller fotograferat under skottlossningen.

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Vi måste undersöka allt, på deras mobiltelefoner kan vi se när de ringt och skickat sms”, säger stabschef Magne Rustad.

Utøya är fortfarande avspärrad. I går arbetade ett tiotal av kriminalpolisens tekniker på ön – de säkrar bevis och söker efter spår.

– Vi letar efter allt som kan ge svar på alla våra frågor.

Det handlar om olika slags spårsökning och vi går mycket metodiskt fram. Allt katalogiseras noggrant och alla platser där offren hittats är noga utmärkta. Där söker vi med extra stor intensitet, säger insatsledaren Kjeril Solheim.

Dykare och u-båt

Teknikerna säkrar också skottvinklar och tomhylsor.

– Samtidigt har vi dykare och en miniubåt i vattnet runt ön för att söka efter fler kroppar, men även annat som kan ha med skottlossningen att göra.

Polisen samlar också in

alla de tusentals ägodelar som döda, skadade och räddade ungdomar lämnade kvar i det kaos som rådde på Utøya i fredags.

– Vi försöker hitta olika slags spår, berättar Magne Rustad. Det handlar om kläder, mobiltelefoner och allt annat ungdomarna hade med sig på lägret.

– Allt måste undersökas innan det kan lämnas tillbaka till ägarna. På deras mobiltelefoner kan vi se när de ringt och skickat sms. Vi kan se vad de skrivit och vi hoppas också hitta filmer eller bilder som de tagit med telefonerna. Allt för att stärka

bevisningen mot gärningsmannen.

Söker i vattnet

Det är ett stort antal mobiltelefoner, men även kameror, datorer och mp3-spelare som hittats på olika ställen på ön.

– De ska undersökas tekniskt och förhoppningsvis ge oss en del intressanta upplysningar. I första hand hoppas vi hitta bildmaterial, säger Magne Rustad.

Undersökningarna på

Utøya kommer att fortsätta under lång tid framöver och tills vidare är såväl ön som vattnet 700 meter runt den

avspärrat.