Breivik förhörs på nytt

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
NYHETER

Polisen ska i dag förhöra Anders Behring Breivik på nytt.

Förhöret hålls på polisstationen i Oslo och kommer att pågå hela dagen.

– Detta är det största fallet vi har haft i Norge någonsin. Den centrala frågan är just nu om han agerade ensam, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Anders Behring Breivik transporteras idag från sin isoleringscell på Ila-fängelset för att på nytt förhöras av polisen i Oslo. Polisens högsta prioritet är att få svar på om han agerade ensam eller om han hade någon medhjälpare. En annan högprioriterad fråga är om Norge fortfarande befinner sig i fara.

Inga nya krav

Breivik har inte ställt några nya krav inför fredagens förhör. När han förhördes senast, dagen efter attentaten, tog förhöret sju timmar. Han förde då fram flera krav, bland annat att han ville bli undersökt av en utländsk psykiatriker, han ville också få tillgång till dator i cellen. Kraven godkändes inte.

Fredagens förhör beräknas ta hela dagen och enligt Pål-Fredrik Hjort Kraby handlar det främst att gå igenom förra förhöret på nytt.

Flera bombhot i Norge

Under en presskonferens på torsdagen berättade polisen att det har ramlat in ett stort antal tips, men tänker i nuläget inte närmare gå in på vad tipsen handlar om. Det har också kommit in flera bombhot och larm om misstänkta väskor eller andra föremål som kan innehålla bomber.

– Vi har tagit emot en del bombhot. Men vi har inte stött på något som bekymrar oss. Folk lägger märke till fler saker efter attacken, till exempel bagage eller packning. Det är positivt och det visar att folket är observanta. Men det är ingen grund till att tycka situationen är otrygg, sade polisens stabschef Johan Fredriksen.

Samarbetar med svensk polis

Norsk polis samarbetar med internationell polis, både i Europa och i USA.

– Jag kan bekräfta att vi har kontakter med polis utomlands. I USA innebär det FBI, sade Pål-Fredrik Hjort Kraby, på presskonferensen.

Norsk polis har även tät kontakt med Sverige och Storbritannien. Bland annat kartlägger man Breiviks verksamhet på olika internetforum samt kopplingar till andra högerextrema grupper.

Åtal dröjer flera månader

Pål-Fredrik Hjort Kraby menar att det kommer att ta flera månader innan det kan närma sig ett åtal. När det blir nya häktningsförhandlingar kommer de troligtvis att ske bakom stängda dörrar.

– Vi får in massor av information och vi måste utreda om han haft någon medhjälpare, sade Pål-Fredrik Hjort Kraby på frågan om vad i utredningen som kommer ta mest tid.