NÄRA BLI SKJUTEN

Anders Behring Breivik var bråkdelar av en sekund från att dö av insatsstyrkans kulor

Foto: Foto: AFP
REDO ATT SKJUTA Anders Behring Breivik fick stränga order om att stå stilla – ändå gick han rakt mot poliserna. I sista sekunden vilade insatsstyrkan på hanen och lät Breivik leva när han greps efter massakern på Utøya.
NYHETER

HÖNEFOSS/OSLO. – Nu är jag färdig.

Det var Anders Behring Breiviks första ord till poliserna.

De var en bråkdels sekund från att öppna eld mot attentatsmannen.

Foto: Foto: SCANPIX
FICK LEVA Anders Behring Breivik, 32, var en hårsmån från att själv möta döden på Utøya.

Nationella insatsstyrkan stormade fram mot massmördaren, klädd i polisuniform. I ett skogsparti mötte de Anders Behring Breivik med händerna över huvudet.

– Nu är jag färdig, sa han enligt en källa till norska VG.

Breivik fick stränga order om att stå stilla. Ändå gick han med utsträckta armar mot poliserna, som för att visa att han var obeväpnad, enligt källor till NRK.

Risk för sprängning

Poliserna befarade först att attentatsmannen hade sprängladdningar i sin väst och var mindre än en sekund från att börja skjuta mot honom i det oländiga skogsområdet, uppger NRK.

Plötsligt ropade en av poliserna i insatsstyrkan Delta att den misstänkte inte bar på sprängämnen – och man vilade på hanen. De kunde däremot snart konstatera att västen innehöll fulladdade magasin.

Kulor i vapnen

Breiviks vapen låg cirka 15 meter bakom honom. Enligt VG:s källor hittade polisen kulor i kamrarna till de båda vapen Breivik använt under massakern.

Klockan var 18.27 på fredagskvällen när insatsstyrkan tvingade ner Anders Behring Breivik på marken – två minuter efter landstigningen.

– Där greps han odramatiskt. En man ur beredskapsstyrkan satte sig på honom och satte på honom handfängsel, sa insatsledare Håvard Gåsbakk vid en presskonferens i går.

I det läget visste polisen inte om det fanns fler mördare på ön. Enligt stabschef Magne Rustad misstänkte man i första skedet att det kunde finnas upp till fyra gärningsmän. Man befarade också att där fanns bomber.

Insatsledare Håvard Gåsbakk såg mycket trött och sliten ut och verkade tagen av allvaret, vid gårdagens presskonferens. De smutsiga kängor han hade på sig under dramat i fredags bar han även i går. ”Insatsledare P -05” stod det på hans uniform.

Han kom till presskonferensen för att berätta om insatsen då Anders Behring Breivik greps. Villkoret var att han slapp svara på några frågor efteråt.

Det behövdes inte. Med stor inlevelse berättade han detaljerat om dramatiken när han och nio andra poliser tog sig över till Utøya, grep massmördaren och tog hand om skräckslagna, skadade och döda ungdomar.

Klockan 17.43 fick han besked om att en man sköt mot ungdomar på Utøya. Han insåg allvaret.

– Jag drog omedelbart paralleller med bomben i Oslo någon timme tidigare. Några minuter senare var jag på väg i bil mot Utøya, fullt utrustad.

Han anlände samtidigt som insatsstyrkan från Oslo. Hans egna kolleger hade då redan fått polisbåten i vattnet.

– Vi var tio man i båten, men på väg ut fick vi motorproblem. Samtidigt var flera privata båtar på väg mot oss för att varsla om vad som pågick. Vi fick ta över två av båtarna, fem man i varje. Det var snabbare båtar än vår egen.

Sprang mot skotten

De styrde mot bryggan för att undvika skär. De hörde flera skott avlossas och såg kulor slå i vattnet på södra sidan av ön.

– Vi landsatte båten och löpte mot sydspetsen, allihop. När vi närmade oss, det var 300–350 meter att springa, började vi använda rösten. Vi ropade ”beväpnad polis” för att dra uppmärksamheten till oss, sa insatsledare Håvard Gåsbakk.

Efter gripandet hölls Breivik kvar på Utøya i flera timmar, uppgav NRK sent i går.

32-åringen pratade mycket med poliserna och försökte ge en förklaring till varför han mördat.

Breivik fördes sedan till huvudbyggnaden på ön, där han hölls i förvar av två civilklädda poliser, medan deras kolleger försökte få en överblick av kaoset på ön, uppger poliskällor för tv-kanalen.

Redan då försökte han förhandla och ställa krav på polisen.

Pelle Tagesson

Andreas Victorzon

ARTIKELN HANDLAR OM