”Jag tänker på henne hela tiden”

1 av 3 | Foto: PRIVAT
17-åriga Isabel Sogn ringde sin mamma under sin flykt från 32-åringen: ”Vi springer i skogen och någon försöker skjuta oss”. Strax därefter bröts samtalet.
NYHETER

OSLO. Han skulle just börja övningsköra med sin dotter.

Nu ses de aldrig mer.

Jon-Inge Sogns dotter Isabel, 17, är ett av offren från Utøya.

– Jag tänker på henne hela tiden. Hon var helt enastående som dotter.

I dag har det gått en vecka sedan Jon-Inge Sogn och hans fru pratade med sin dotter Isabel, 17, för sista gången.

Förra söndagen lämnade de villan utanför Oslo för att åka på semester i svenska Strömstad. De sa hej då till dottern som dagen efter åkte till AUF-lägret på Utøya. Isabel Sogn var ledare för AUF Stovner.

”Någon skjuter oss”

– Hon blev politiskt aktiv i höstas och när hon gick in för något så gick hon över stock och sten. Var det något hon tyckte var orättvist så tog hon tag i det. Inte bara när det gällde henne själv, utan framför allt när det gällde vänner och familj, säger Jon-Inge Sogn.

Klockan fem i sex fredagen 22 juli ringde Isabel till sin mamma:

– Hon skrek ”vi springer i skogen och någon försöker skjuta oss”. Hennes mamma sa ”sluta skoja”. ”Det är inget skämt”, sa Isabel innan samtalet bröts.

Föräldrarna körde direkt hem till Norge. Först till anhörighotellet i Sundvollen där de fått uppgifter om att Isabel fanns – och vid liv.

Men hon fanns inte på hotellet, så de åkte vidare till Ullevål sjukhus men inte heller där kunde de hitta henne.

– Då tänkte jag ändå att det var stor chans att hon överlevt. Men när de sa tidigt på lördagsmorgonen att det var minst 80 personer som dött, då brast det.

Bilder på Facebook

Nu väntar de bara på att polisen ska meddela att deras dotter är identifierad.

Genom sin sida på Facebook håller Jon-Inge vänner och bekanta uppdaterade med det senaste. Där finns också några bilder på Isabel, bland annat en på far och dotter under en vandringsresa i norska Hafjell, Lillehammer, hösten 2010.

– Hon var helt enastående som dotter. Jag tänker på allt hon inte får vara med om. Vi skulle precis börja en trafikkurs och jag skulle hjälpa henne ta körkort.

Isabel Sogn lämnar också efter sig en storasyster och en systerson på 1,5 år. Han är för liten för att förstå, men varje dag är han på jakt efter sin moster.

– Han går in i Isabels rum och letar efter henne, sedan går han till nästa rum och letar. Men Isabel är ingenstans.