– Jag hade änglavakt

Bilden på skadade Sissel, 61, blev en symbol i hela världen för terrordådet

Foto: Foto: TORBJØRN GRØNNING/ALL OVER PRESS
TÄCKT AV BLOD Sissel Wilsgård rusade ut från justitiedepartementet och fick hjälp på gatan. Den dramatiska bilden hamnade i tidningar världen över och blev en symbol för attacken mot Norge.
NYHETER

Hela hennes ansikte var täckt av blod.

I dag vittnar bara några stygn och blåmärken om att Sissel Wilsgård överlevde bombdådet i Oslo.

– Jag har haft änglavakt, säger hon till Verdens Gang.

Foto: Foto: KYRRE LIEN/VG
KLARADE SIG MED STYGN OCH BLÅMÄRKEN Först trodde Sissel Wilsgård att hon blivit blind. Senare att huden slitits bort från ansiktet. Men det var allt blod i ansiktet som lurade henne. Nu mår hon efter omständigheterna bra och umgås så mycket hon kan med sina barnbarn.

De dramatiska bilderna av Sissel Wilsgård, 61, kablades ut över världen när bomben exploderat i regeringskvarteret i fredags. Blodet strömmade ner för hennes ansikte och hår. På flera tidningar blev hon symbolen för terrordådet i Norge.

Nu, en vecka senare, kan hon berätta vad hon varit med om.

Hon satt på Justitiedepartementets åttonde våning, där hon jobbar som senior rådgivare, när hon hörde smällen från bomben. Först trodde hon att det var hennes egen dator som exploderade.

Sedan föll kontorsfönstret ner på skrivbordet. Glaset splittrades rakt över hennes ansikte, hår och öron.

”Djupt olycklig”

Hon agerade snabbt.

Sissel Wilsgård rusade ut ur byggnaden – kämpade sig igenom glas och byggrester – och kom ut i ljuset med hela ansiktet täckt av blod.

– I början trodde jag att jag hade mist synen, och blev djupt olycklig. Men när jag klarade av att få upp ögonen kände jag en enorm lyckokänsla, säger hon till VG.

”Surrealistiskt”

På vägen ut mötte hon Line Nersnæs, kvinnan som även hon blev känd efter att hon fångats på bild med en stor träflisa i huvudet.

Båda två fördes till akutmottagningen. Sissel Wilsgård minns att de fick åka med en vanlig buss som polisen börjat använda som sjukhustransport.

– När jag gick på bussen satte jag mig längst bak och tänkte att jag inte fick bloda ner alla bussäten. På vägen till akuten började den automatiska rösten ropa upp busshållplatserna. Det hela var ganska surrealistiskt, berättar Sissel för VG.

När hon satt där på bussen trodde hon att hela huden hade rivits av från ansiktet.

– Det var skönt när jag förstod att det var koagulerat blod från alla skärsår.

61-åringen från Oppegård fick vård och alla glasbitar plockades bort från ansiktet och håret.

Livserfarenhet hjälpte

En vecka senare syns nu bara stygn och blåmärken i Sissel Wilsgårds ansikte. Hon mår bra, och umgås nu så mycket hon kan med sina två barnbarn, berättar hon.

Hon säger att hon överlevde situationen, och klarade att ta sig ur regeringsbyggnaden själv, på grund av sin långa livserfarenhet.

Men hon tillägger:

– Jag har haft änglavakt.