Bara timmar senare sköts hon till döds

Bano, 18, filmades kort före massakern: Hon var lycklig in i det sista

1 av 4
Bano, 18, filmades vid tälten på Utøya kort före massakern.
NYHETER

18-åriga Bano Abobakar Rashid intervjuades av norska TV 2 på Utøya.

Bara några timmar senare sköts hon till döds.

Nu vill Banos familj att filmen av den leende flickan visas – för att hedra hennes minne.

Banos stora förebild var Gro Harlem Brundtland, Norges förra statsminister, som besökte Utøya bara några timmar före terrordåden. Det var en regnig dag och Bano ryckte in och lånade ut sina gummistövlar till Brundtland.

– Den här flickan, som kom till Norge som flykting, hade kunnat fylla Gros skor. Precis som Gro gladeligen fyllde hennes, då Bano lånade ut sina gummistölvlar till Gro för de hade samma skonummer, sa utrikesminister Jonas Gahr Støhr i ett tal på begravningen.

Ler och skrattar

Norska TV 2 hade en reporter med på ön för att följa Gros besök. Då passade de också på att intervjua Bano. I filmen som familjen tagit del av lyser Banos leende stort. Trots ovädret, som gjort henne mycket hes, ses hon i intervjun skrattande berätta att det gått bra att sova i tält.

– Det är ju vattentätt, säger hon till TV 2.

Banos familj är mycket stolta över henne och vill att världen ska se filmen.

– Den här videon visar att Bano var lycklig in i det sista, säger hennes syster till TV2:s reporter.

Försökte rädda andra

Bara några timmar efter mötet med tv-reportern var Bano död.

En pojke på lägret har berättat för familjen att Bano gjorde allt för att rädda så många som möjligt innan hon själv träffades av en kula.

– Hon sprang runt till tälten för att få ut folk därifrån. ”Skynda er, det är en galen polisman här”, skrek hon. Men till slut träffades hon av ett skott som gjorde att hon inte kunde fortsätta. Föräldrarna är mycket stolta över att hon var så modig, sa kusinen Dara Rasoal till Aftonbladet dagen efter att familjen tagit emot dödsbudet.

I fredags begravdes Bano. Hundratals människor slöt upp till ceremonin i Nesodden kyrka.