”Det finns inga ord för det han gjort”

Anders Behring Breiviks familj i en intervju med Aftonbladet: Det är helt overkligt

Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
BRÖT TYSTNADEN Aftonbladets reporter Eric Tagesson fick i går intervjua Anders Behring Breiviks bror. ”Det är fortfarande så nära inpå händelsen, jag orkar knappt prata om det”, säger han.
NYHETER

OSLO. För nio dagar sedan möttes de av det fasansfulla beskedet.

Massmördaren från Utøya och Oslo är medlem i deras egen familj.

– Det finns inga ord för det han har gjort, säger Anders Behring Breiviks bror till Aftonbladet.

TERRORIST Anders Behring Breivik har erkänt dådet.

Nyheten kom som en chock – för Norge, för Sverige, för världen. Först briserade en bomb i regeringskvarteret i Oslo och två timmar senare sköt en man utklädd till polis, ner försvarslösa ungdomar på Utøya.

Sammanlagt dog 77 människor i massakern.

Klockan 18.27 greps gärningsmannen, Anders Behring Breivik, 32, av polisens insatsstyrka på Utøya. Dagen efter erkände han de fasansfulla brotten.

”Var nödvändigt”

Mördaren ångrar ingenting.

– Det jag gjorde var nödvändigt, har han sagt i förhören.

Anders Behring Breivik har en stor familj: föräldrar, styvföräldrar, flera halvsyskon och syskonbarn. I sitt manifest beskriver han relationen till dem som god. Hans mamma var sjuksköterska, pappan diplomat, styvmamman jobbade för norska utrikesdepartementet och styvfadern var militärofficer.

Aftonbladet talade i går med en av Anders Behring Breiviks halvbröder och med hans styvmamma.

– Hela familjen är chockad över det som hänt. Det går inte att förstå, säger brodern.

Inte träffats ofta

Han har träffat brodern då och då genom åren.

– Men inte särskilt ofta.

Brotten hans bror erkänt, har skapat ett nationellt trauma. Och för familjen är det svårt att förstå att den skyldige är en av dem.

– Det är fortfarande så nära inpå händelsen, jag orkar knappt prata om det, säger brodern.

Han låter samlad, men trött.

– Det finns inte ord för det han gjort. Jag vet inte vad mer jag ska säga.

”Var väluppfostrad”

Anders Behring Breiviks styvmamma har känt honom sedan han var liten.

– Han var som alla andra. En väluppfostrad norsk pojke, säger hon.

Under sin uppväxt reste han varje sommar från Oslo till sin pappa och styvmamma i Frankrike. Fadern och styvmamman skilde sig när han var tolv år, men styvmamman höll kontakten med Breivik.

”Anade ingenting”

– Vi har haft sporadisk kontakt. Jag träffade honom så sent som i mars – vad vi gjorde är oväsentligt. Jag anade ingenting.

Hon säger att hon

bara haft positiva upplevelser av styvsonen.

– Det som hände kom som en chock. Jag förstår ingenting. Det är helt overkligt. Jag såg hans bild

i medierna, och det var som en blixt från klar himmel.

Hemlig ort

Trots att Breivik förberett sina dåd i många år, misstänkte familjen aldrig att han umgicks med så ondskefulla planer.

– Och vi vill inte kopplas samman med det han gjort, säger brodern.

I manifestet skriver Breivik en del om sin barndom:

”Jag har haft en privilegierad uppväxt med ansvarsfulla och intelligenta människor runt omkring mig. Jag har inte haft några direkta negativa upplevelser i min barndom. Jag förmodar att jag kom från en typisk norsk medelklassfamilj.”

Sedan dåden har hans biologiska mamma befunnit sig på hemlig ort.

FAKTA

HÄR ÄR BREIVIKS FAMILJ

Mamma: Breivik bodde hos sin 64-åriga mor natten före dåden och medan han planerade terrordåden. Hon vistas nu på hemlig ort, hennes vänner säger hon inte klarade av att vara kvar. Sonen har förstört hennes liv, säger en väninna till Aftonbladet.

Pappa: Bor i Frankrike och tar i intervjuer helt avstånd från sonen, han vill aldrig mer ha kontakt med honom. Han säger att de inte haft kontakt på 16 år. Han var en vanlig men lite inåtvänd pojke, har pappan sagt till VG. Enligt honom var det sonen som bröt kontakten, han skulle flytta till USA men pappan vet inte om flytten blev av.

Halvsyskon: Breivik har fyra halvsyskon, två bröder och en syster på pappans sida och en syster på mammans sida. Tre bor i Norge, alla har lämnat sina hem för att fly frågorna om sin bror – massmördaren.

En av bröderna bor i ett exklusivt område i Oslo, men har lämnat sitt hem. Har arbetat i regeringsbyggnaderna där bomben detonerades.

Systern på mammas sida bor i USA med man och barn. Hon lämnade sitt hem kort efter att Breivik erkänt terrordåden. Även hennes anhöriga i Norge har lämnat sina hem.

Systern på pappas sida bor i en av Norges rikaste kommuner och har lämnat sitt radhus.

Styvmamma: Gifte sig med Breiviks biologiska pappa och arbetade för norska utrikesdepartementet. Hon säger att Breivik var en vanlig pojke och att de hållit kontakten och träffades så sent som i mars. Det är helt oförståeligt, säger hon.

Tänkte adoptera Breivik när hon bodde med hans far i London och Paris, men fick inte vårdnaden. Styvmodern har också lämnat hemmet i Norge för att komma undan uppmärksamheten. I manifestet säger Breivik att han var villig att offra hennes liv i attackerna.

Källor: VG, Aftenbladet, NRK, Dagbladet, Aftonbladet och Expressen