Breiviks 100 sista dagar

Aftonbladet kartlägger – så levde den norske massmördaren tiden före terrorattentaten

1 av 3 | Foto: AFP
blev paranoid Massmördaren Anders Behring Breivik tvivlade på sina planer mot slutet.
NYHETER

I nio år var Anders Behring Breivik besatt av massakern – men ingen märkte något.

Med en fasad av socialt umgänge, mat, vin och festande dolde han sina planer.

Aftonbladet har kartlagt hur massmördaren levde de sista 100 dagarna i frihet.

Under nio år styrdes Anders Behring Breiviks liv helt av tanken på attentatet i Oslo och massakern på Utøya. Hela hans tillvaro byggdes runt planeringen, finansieringen och genomförandet av operationen. Ändå märkte ingen i hans omgivning vad som var på väg att hända.

– Hela familjen är chockad över det som hänt. Det går inte att förstå, sa brodern till Aftonbladet tidigare i veckan.

Levde dubbelliv

I det 1 500 sidor långa manifestet framgår det hur Behring Breivik arbetar hårt för att dölja sitt projekt för sina närmaste och leva ett utåt sett normalt liv. Något som försvårades av att han bodde hos sin mamma för att spara pengar till operationen.

– Täckmanteln är att jag arbetar med att marknadsföra min bok, skriver han.

I januari 2010 beskriver han hur en vanlig dag består av skrivande på manifestet, att röka cigaretter, äta choklad och meditera eller promenera. Ibland spelar han en del World of Warcraft.

Tre nära vänner

Men han umgås och festar också mycket med sina tre närmaste vänner.

– Traditionellt sett har jag varit limmet/den sociala administratören i gänget. Men i min frånvaro har Peter klivit fram och tagit initiativ de senaste åren. Jag åtnjuter fortfarande stor respekt från dem för mina tidigare prestationer (upprättandet av mitt företag med sju anställda och att jag tjänade min första miljon vid 24).

Samtidigt lider han av de svårigheter umgänget för med sig. Vännerna och familjen tjatar på honom att skaffa en flickvän.

– Jag säger till dem att jag ska börja dejta igen i augusti 2011 då jag ska flytta till en egen lägenhet. Jag antar att det är det smidigaste sättet att undvika den sociala pressen, skriver han i februari i år.

Träffar bara mamma

Ju längre planerna på attacken framskrider desto mer distanserar sig Behring Breivik från sina vänner. När han i maj i år bosatte sig på gården utanför Åsta i Hedmark begränsar han nästan all kontakt till telefon.

– Jag antar att jag har varit något vårdslös i fråga om att upprätthålla mitt sociala nätverk. Att välja fullständig isolering och ett asocialt beteende i den här fasen skulle förmodligen vara mer praktiskt för att upprätthålla sekretessen, skriver han.

Den enda han träffar är sin mamma.

I stället sysselsätter han sig med att titta på film och tv-serier, lyssna på trancemusik och schlager och njuta av mat och vin.

– Eftersom jag nu jobbar med den svåraste delen har jag tagit med mig massor av utsökt mat och godis. Jag behöver ladda

batterierna och höja min moral. Bra mat och godis är en del av mitt belöningssystem. Det fungerar än så länge.

Drabbas av tvivel

Under slutfasen blir han allt mer paranoid. Han misstror grannar, är beredd att skjuta gårdsägarens flickvän när hon vill hämta kvarglömda prylar och han ser poliser överallt.

Behring Breivik drabbas av kraftiga humörsvängningar och tvivlar på om han ska ro sin plan i land.

In i det sista är han osäker på sig själv och lägger fram en reservplan.

– Om allt går åt skogen kommer jag att inleda en karriär åt en privat säkerhetsfirma i en konfliktzon för att samla största möjliga kapital på kortast möjliga tid för att återbetala mina skulder, skriver han strax innan han sätter sig i bilen och kör mot Oslo.

FAKTA

I Anders Behring Breiviks dagbok redogör han noggrant för allt han företar sig och råkar ut för. Aftonbladet har granskat hans hundra sista dagar i frihet.

9 april

”Har smittats av ett virus av min mamma... Det är tredje gången hon smittar mig på två år och jag blev väldigt frustrerad och förbannad.”

25 april

”Äntligen tillbaka. Jag har ägnat de senaste veckorna åt att spela Dragon Age II och några andra nysläppta spel. Grymt!”

Slutet av april

”Sista veckan i huvudstaden ägnade jag mycket tid åt vänner, festande och att delta i olika sociala arrangemang. Jag vet att det är sista chansen på mycket länge som jag får dela deras sällskap.”

3 maj

På plats på gården i Åsta i Hedmark.

”Täckte resten av fönstren med gardiner för att förhindra att någon kan kika in.”

6 maj

Han misslyckas med första steget i bombtillverkningen.

”Min värld rasade samman och jag försökte göra upp en plan. Gick på restaurang i norra delen av stan och njöt av en trerätters middag. Sen såg jag fem avsnitt av ’The Shield’.”

10 maj

Rädd för att någon ska komma på honom utvecklar han en flyktplan.

”Jag måste packa min största ryggsäck med överlevnadsutrustning och liknande utrustning, inklusive matransoner, 10 liter vatten, vapen, ammunition och lämpliga kläder.”

14 maj

Har stora problem med bombtillverkningen som han slutligen löser.

”I dag är det Eurovision-finalen. Jag älskar Eurovision :-). Jag har sett alla semifinalerna och jag tänker ta mig tid att se det online senare i dag.”

21 maj

Behring Breivik får panik när han upptäcker vad han tror är en civil polisbil i närheten av gården. När han kommer hem upptäcker han att ladugårdsdörren står öppen.

”Jag gick in i huset, hämtade Glocken och letade igenom huset och ladan. Ingenting.”

6 juni

”Tittar på ett par avsnitt av ”The Shield” varje dag. Jag laddade ner alla sju säsongerna i början på maj”

11 juni

Ett åskoväder slår ut Behring Breiviks dator.

”Jag bad för första gången på väldigt länge i dag. Jag förklarade för Gud att såvida han inte ville att marxist-islamistiska alliansen och islamister skulle ta över europeisk kristendom helt och hållet inom de kommande 100 åren måste han säkerställa att krigarna som kämpar för den europeiska kristendomen ska härska.”

13 juni

Genomför en lyckad provsprängning.

”Jag tände stubinen, gick utom räckhåll och väntade. Det var troligtvis de tio längsta sekunderna jag någonsin uthärdat. BOOM! Detonationen var framgångsrik!!! :-)”

18 juni

I ett sms meddelar gårdsägarens flickvän oväntat att hon är på väg.

”Det verkar som om jag inte har något annat val än att använda min Glock och initiera evakueringsplanen”.

Till sist lyckas han förhala besöket.

23 juni

Får datorn fixad i en lokal datoraffär. Bara två timmar senare slår blixten ner igen och modemet kortsluter. Men han har ett i reserv.

”Men min moral fick sig en törn och jag beslutade att höja den med två avsnitt av ”Rome” och kinesisk hämtmat.”

26 juni

Behring Breivik börjar bli stressad av sin familj, som allt mer undrar vad han håller på med.

”Jag märker ett ökat tryck från familj och vänner att komma och besöka mig på gården. Jag svarar genom att säga att jag kommer att bli klar med säsongens arbete inom ett par veckor, och att de är mer än välkomna att hälsa på mig då. Det har funkat i två månader nu, men pressen ökar varje gång jag förhalar.”

2 juli

”Tog med min mamma ut på middag i kväll och mötte upp med Axel och tog en kaffe efteråt och diskuterade politik. Som jag saknar de här diskussionerna... :-)”

3 juli

”Jag tror att jag tar en dag ledigt inför det kommande fasskiftet och laddar ner lite nya trancelåtar”.

4 juli

Skräms till vettet av en insekt.

”Jag kände hur det kliade på näsan. Det var då jag såg en stor svart skalbagge på insidan av min skyddsmask. För helvete. Jag flippade ur. Jag kollar i princip alltid efter insekter när jag använder mask och handskar. Måste ha glömt det den här gången”.

9 juli

Paranoian tilltar. En van kör in på gården medan han sitter och tittar på ”True Blood”.

”Jag trodde att det var ett SWAT-team som kommit för att ta mig. Bonden måste ha tipsat dem. Tack gud för att det bara var fyra polacker som letade efter jobb.”

18 juli

”Dricker fyra proteinshakes om dagen nu för att maximera muskeltillväxten. Vid den här tiden borde jag vara skräckinjagande, men jag är för utmattad för att tänka på det för mycket.”

19 juli

”Gick till en restaurang med högre kvalitet i den södra delen av staden. Mums! Jag har jobbat så hårt de senaste dagarna och är helt utmattad.”