Norsk polis: Vi tog en omväg

"Var nog inte så lämpligt"

Polisinsatsen på Utøya kunde ha inletts 15 minuter tidigare, enligt NRK.
NYHETER

Under den dryga timme massakern på Utøya varade skördades ett dödsoffer i minuten.

Nu tyder mycket på att Anders Behring Breivik hade kunnat gripas snabbare – om inte polisen hade tagit en omväg till Utøya.

I stället för att ta båten från småbåtshamnen i Utvika, 675 meter från Utøya, åkte den norska insatsstyrkan från Storøya, 3,64 kilometer därifrån.

Något som troligtvis försenade gripandet av Anders Behring Breivik.

– Det visade sig att det nog inte var så lämpligt, säger Johan Fredriksen, stabschef på Oslopolisen, till NRK.

"Praxis att fråga lokal polis"

Enligt Johan Fredriksen var det den lokala polisen i norra Buskerud som bestämde att Storøya skulle vara mötesplats för insatsstyrkan.

– Det är praxis att insatsstyrkan frågar den lokala polisen, som känner till sitt eget distrikt och har det som hemmaplan, om en lämplig mötesplats, säger Johan Fredriksen.

På frågan om insatsstyrkan inte borde ha valt den kortare vägen svarade Johan Fredriksen att det är något som helt klart kommer att tas upp i den kommande utvärderingen av de norska myndigheternas agerande i samband med terrorattentaten.

Fick motorstopp

Strax efter att den röda gummibåt som skulle föra polisen till Utøya lagt ut från kajen i Storøya började den ta in vatten och fick motorstopp. Det visade sig senare att den inte var gjord för att transportera så många som tio personer med tung utrustning. En campingturist som hade använt sin båt för att rädda skräckslagna ungdomar ur vattnet blev polisens räddning.

– Båten fick tekniska problem, men polisen fick snabbt hjälp av andra båtförare och improviserade på ett väldigt bra sätt, säger Johan Fredriksen.

"Blir bara spekulationer"

När insatsstyrkan till slut kom fram till Utøya gick allt fort. Bara två minuter senare var Anders Behring Breivik gripen.

– Man får göra så gott man kan i så här svåra situationer. Jag tycker att de löste det på ett bra sätt.

Fredriksen vill inte säga hur mycket tid insatsstyrkan kunde ha tjänat om båten varit bättre och utgått från Utvika i stället för Storøya.

– Det blir bara spekulationer.

Fanns helikopter

Sedan tidigare har den norska polisen kritiserats för att man inte använde sig av helikopter vid insatsen.

Nu har det framkommit att en Sea King-helikopter stod klar på Voldsløkka, som bara ligger en kort biltur från centrala Oslo. Den hade kunnat ta åtta till tio personer till Utøya på tio minuter. Något som polisen var helt ovetande om.

– Det var "hälsolinjen" som hade ansvaret för den, inte polisen, säger Johan Fredriksen till norska TV 2.

ARTIKELN HANDLAR OM