Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kan få bo i psykbunker

  Åklagarna yrkar på tvångsvård   Bygger enmanssjukhus

Grafik: VG Grafik: VG

Åklagarna vill att massmördaren ska tvångsvårdas.

Om rätten går på deras linje får Breivik en friare tillgång till internet och telefon – i ett ­nybyggt enmanssjukhus på ­Ila-fängelset.

VILL HELLRE SITTA I FÄNGELSE Anders Behring Breivik var inte nöjd med åklagarnas slutplädering. Trots att han får förmåner – som han annars inte skulle få i fängelset – om han döms till tvångsvård vill den norske massmördaren inte anses som sjuk.   VILL HELLRE SITTA I FÄNGELSE Anders Behring Breivik var inte nöjd med åklagarnas slutplädering. Trots att han får förmåner – som han annars inte skulle få i fängelset – om han döms till tvångsvård vill den norske massmördaren inte anses som sjuk. Foto: HEIKO JUNGE/AFP/SCANPIX

Ett sorl utbröt i sal 250 i Oslo tingsrätt när åklagarna kom fram till sin slutsats: Anders Behring Breivik bör dömas till tvångsvård. Missnöjd med svaret ­gjorde han sin högerextrema hälsning. Och lämnade salen – leende.

Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden anser att det finns för många tvivel om massmördarens psykiska hälsa för att döma honom till fängelse.

– Enligt vår åsikt är det värre att en psykotisk döms till fängelse än att en som inte är det döms till psykisk vård, sa Svein Holden.

Breivik ska aktiveras

Om rätten följer åklagarnas linje och dömer Breivik till tvångsvård blir han en patient med långt fler rättigheter än en fånge.

Enligt norska tidningen VG kommer sjukvården att försöka aktivera honom inom murarna. Massmördaren kommer att ­kunna använda internet och ­telefon under viss övervakning. Och kunna ta emot besök.

Men Breivik kommer inte att placeras på en vanlig rättspsykiatrisk anstalt.

Enligt uppgifter från flera högt uppsatta källor till VG har polisen underkänt säkerheten på landets rättspsykiatriska säkerhetsavdelningar.

– Med tanke på säkerhetsläget är det sannolikt att rättspsyk i stället får flytta till honom, har den ­ansedda psykiatern Randi Rosenqvist sagt under rättegången.

Bara en plats uppfyller kraven på säkerhet: Ila-fängelset.

Där har massmördaren suttit fängslad sedan 25 juli förra året.

– Vi bygger ett psykiatriskt sjukhus med högsta säkerhet ­inne på Ila. Förberedelserna är i full gång, säger Robin Kåss, statssekreterare på Hälsodepartementet till VG.

”Kommer aldrig ut igen”

Samtidigt som ett privat rättspsyk byggs upp bakom fängelsemurarna befarar många att Breivik kommer att friskförklaras efter kort tid om han döms till tvångsvård.

– Vissa har kommit snabbt ut från tvångsvården, ja. Men vi har vissa mördare som sitter på rättspsyk som aldrig kommer ut igen, sa åklagaren Inga Bejer ­Engh i går.

Men experter som VG talat med ger en annan bild av tvångsvården. Det ­ständiga målet vid ­behandlingen ska vara att återföra honom till världen utanför Ila-fängelset.

Så blir Breiviks liv om han döms till tvångsvård:

Prislappen

Att ha Breivik som intagen på Ila-fängelset kostar 4,6 miljoner kronor per år, skriver VG.

Men döms han i stället till rättspsykiatrisk vård blir kostnaden en helt annan. Enligt norsk lag är det olagligt att låsa in en patient som vårdas på sjukhus under natten, så Breivik måste då ha mellan tre och fyra vakter som finns på hans avdelning dygnet runt.

Norsk lag kräver även att de som vårdas på rättspsyk ska ha tillgång till sovrum, badrum, toalett, uteplats, träningsrum och kontor, samt att personalen har ett vilorum och ett uppehållsrum.

För att detta ska vara möjligt måste Ila göra stora ombyggnationer och skapa ett helt enmanssjukhus.

Enligt norska VG kommer slutsumman att hamna på 20 miljoner norska kronor – för varje år som Breivik tillbringar på Ila.

Internet

Breivik kommer att kunna använda elektroniska kommunikationsmedel, men de ska förhandsgodkännas och övervakas. Om han inte sköter sig kan sjukvården dra tillbaka sitt godkännande.

Besök

Så länge Breivik befinner sig under en förhöjd säkerhetsregim kommer säkerhetspersonal alltid finnas i närheten under besöken. Om Breivik önskar ett mer privat möte kan sjukvården arrangera en glasvägg som skiljer Breivik från gästen.

Brev och telefon

Alla brev ska öppnad och kontrolleras och av säkerhetsskäl kan Breivik nekas att ta del av vissa brev. Breivik får tala i telefon men samtalen måste godkännas på förhand. Samtalen övervakas och kan avbrytas.

Medicinering

Överläkaren som är ansvarig för Breiviks behandling beslutar först om han behöver medicineras. Nekar Breivik kan läkaren ­besluta om tvångsmedicinering – som ­Breivik kan överklaga till landshövdingen. Enligt läkare som VG varit i kontakt med skulle Breivik troligen slippa medicinering genom ett sådant tillvägagångssätt.

Övrig behandling

Förutom medicinering kan behandlingen handla om stödjande samtal, träning i sociala färdigheter, fysisk aktivitet, arbetsterapi med konst och hantverk, film, tv, spel och social samvaro med personalen.

Så lever massmördaren i dag

I dag disponerar Anders Behring Breivik tre celler på ­avdelning G på Ila-fängelset. Cellerna är sex kvadratmeter ­stora. Breiviks ­privata avdelning på Ila-fängelset består av en ”arbetscell”, en ”träningscell” och en ”sovcell”.

Ett 30-tal fängelsevakter arbetar kring Breivik, uppger VG. Varje gång de ska närma sig Breivik genomgår de en grundlig säkerhetskontroll. Ingen av dem får möta fången på egen hand. Vakterna ska undvika samtal med Breivik och om de pratar med fången ska ­samtalen registreras och analyseras.

I arbetscellen har Breivik en bärbar ­dator som inte är kopplad till ­internet som han får använda tre timmar om dagen. Enligt VG ­kontrollerar ­specialister allt som Breivik gör på datorn. Här lyssnar Breivik på ­musik, spelar dataspel, ­skriver brev och dagbok och förbereder sig ­inför möten med ­sina försvarare. Han har även börjat skriva på tre olika böcker.

I träningscellen finns ett löpband och några mindre träningsmaskiner.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet