Breivik tänker följa minnesceremonin

NYHETER

OSLO. Minneskonsert från Rådhusplassen kommer att sändas i flera länder – och till flera miljoner tittare.
En av de som ska följa ceremonin är Anders Behring Breivik, 33.
– Han är intresserad att se hur den kommer att vara, säger hans advokat Vibeke Hein Bæra till VG.

I en av Breiviks totalt tre celler finns en platt-tv som terroristen ofta tittar på.
På söndag – ett år efter terrordåden i Oslo och på Utøya – kommer den antingen att vara inställd på NRK eller TV2, som båda sänder live i över tolv timmar.
– Han har sagt att han kommer att följa nyhetsrapporteringen. Han är intresserad att se hur markeringen kommer att vara, om det ligger ett politiskt budskap i det, säger hans advokat, Vibeke Hein Bæra, till VG.

”Intresserad av att se samhällsutvecklingen”

Hon pratade med Breivik så sent som på fredagseftermiddagen, och fick då det slutliga beskedet att han planerar att följa minnesceremonin.
– Han följer rent generellt med mycket i nyheterna och är väldigt intresserad av att se samhällsutvecklingen efter den 22 juli, säger Vibeke Hein Bæra.
I övrigt så kommer den 22 juli att se ut som dagar gör mest på Ilafängelset, där Breivik numera bor, enligt advokaten.

Skriver brev

Breivik tillbringar stor del av sina dagar att skriva brev till de människor som kontaktat honom. Enligt hans advokat har han nu fått över 600 stöttande brev.
– Han får enorma mängder, huvudsakligen från Norge, de andra nordiska länderna,  Tyskland, England och Ryssland. Han lägger ned mycket tid till att gå igenom brevhögen och svarar dem som diskuterar ideologier med honom, säger Hein Bæra.
Tv-sändningarna från årsdagen drar igång 09.30, då statsministern och kungen tillsammans lägger ned en krans vid Regeringsbyggnaden, där åtta människor miste sina liv. Efter det är det gudstjänster i hela Norge, en minnesstund på Utøya, samt en minneskonsert på kvällen.