Polisen sågas i ny rapport

1 av 5
Här är övervakningsbilden när Anders Behring Breivik springer från regeringskvarteret den 22 juli förra året. Ett ögonblick senare exploderar byggnaden. Han är klädd i uniform och redo att bege sig mot nästa mål: Utøya.
NYHETER

Breivik borde gripits tidigare, och offren på Utøya kunde ha förvarnats.

I morgon presenteras 22 julikommissionens rapport kring terrorattackerna i Norge.

Framför allt får polisen svidande kritik.

Det är ett drygt år sedan terrorattackerna i Oslo och på Utøya, då totalt 77 personer miste livet. Tidigt efter attackerna gav statsministern Jens Stoltenberg 22 julikommissionen i uppgift att granska polisens och de andra myndigheternas hantering av terrorattackerna.

Presenteras i morgon

I morgon presenteras rapporten - och enligt den gick det mesta i myndigheternas hantering av attackerna snett. Norska tidningen VG har redan tagit del av kommissionens slutsatser.

Kritiken mot framför allt polisen är svidande, både mot enskilda polismän och mot hela organisationen.

Här är några av de största misstagen, enligt kommissionen:

Säkerhetspoliserna hade uppgifter om att Breivik hade beställt material till en bomb, men saknade rutiner att följa upp informationen.

Ett meddelande om Breiviks misstänkta flyktbil på Möllergatan blev liggande oläst. 

Polisen missade att använda media för att upplysa allmänheten om Breiviks registreringsnummer och att han var klädd i polisuniform. 

De första poliserna som kom till Utviksstranda valde att dirigera trafiken i stället för att åka till Utöya.

Polisens kommunikationssystem fungerade dåligt.

Polisen slår ifrån sig

Redan i våras presenterade polisen en egen utredning av händelserna och bad då om ursäkt för att fler liv inte kunde räddas. Då fick de kritik för att de inte pekade ut de ansvariga.

Kommissionens ordförande Alexandra Bech Gjørv vill ännu inte kommentera rapporten men har tidigare sagt i en intervju med nyhetsbyrån NTB att den kommer att ge en bra helhetsbild.

– Vi har försökt ge en beskrivning av det som skedde och då är det självklart att ljuset riktas mot enskilda beslut. Då tror jag nog att enskilda personer kommer att känna sitt ansvar, sade Bech Alexandra Gjørv då.

Polischeferna i Oslo och Buskerud tillbakavisar kritiken, enligt NTB.

ARTIKELN HANDLAR OM