Expert: Kan vara ryska elitförbandet spetsnaz

1 av 43
NYHETER

Om rysk militär opererar i Stockholms skärgård är det med stor sannolikhet spetsnaz – ryssarnas elitförband.

De har tidigare övat i svenska ­vatten, uppger Rysslandsexperten ­Vera Efron, 55.

– Jag känner flera av de här pojkarna som är stationerade i Kaliningrad, ­säger hon.

Författaren Vera Efron, 55, flydde från Sovjetunionen till Sverige i slutet på 80-talet efter att ha riktat kraftig kritik mot det kommunistiska systemet. Hon har sedan hon anlände till Sverige skrivit flera böcker som hon publicerat på eget förlag, bland annat en bok om de ryska elitförbanden spetsnaz och en annan om ubåten Kursk.

Har träffat soldaterna

I researchen till sin bok om elitförbanden träffade hon många av de fruktade soldaterna.

– Jag träffade dem första gången i samband med att jag skrev en bok om kriget i Tjetjenien. Det är speciella styrkor som utför speciella uppdrag. När jag senare skrev min bok om dem umgicks vi mycket, säger hon.

Om det är ryska styrkor som gjort intrång på svenskt vatten är det med största sannolikhet marina spetsnazförband, menar hon.

Men Vera Efron vill inte kasta skulden på någon i nuläget.

– Man vet aldrig, det kan vara spetsnaz men det kan vara någon annan också, säger hon.

”Känner sig hotade”

Hennes senaste bok, "Med sikte på Sverige", handlar om Sovjetunionens planer på hur man skulle inta Sverige under det kalla kriget. Då övades det väldigt mycket i Östersjön – övningar som nu har återupptagits i stor skala, enligt Efron:

– Ryssarna känner sig hotade av Natos utvidgning och övar minst lika mycket i Östersjön som i till exempel Svarta havet. De baltiska länderna kan vara ett mål, precis som Krim, säger hon.

Vera Efron säger att många av de marina spetsnazförbanden i Östersjön sannolikt redan har övat på svenskt vatten.

– Vi brukade umgås och om man frågade dem öppet om det svarade de flesta väldigt svävande men någon svarade faktiskt ”ja” på frågan om de varit här och övat.

”Inträngda i ett hörn

Det centrala i hela diskussionen och som Efron gång på gång kommer tillbaka till är Natofrågan.

Ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle innebära att Rysslands miltära aktiviteter i Östersjön kommer öka ytterligare.

– Om Sverige skulle gå med i Nato skulle Ryssland bli ännu mer inträngda i ett hörn, säger hon.

FAKTA

Spetsnaz

De ryska elitförbanden kallas för spetsnaz, det är en förkortning av spetsialnoje naznatjenije, som ungefär betyder ”trupp med speciellt syfte”. De sätts in för att samla in underrättelser eller för att infiltrera, störa och bekämpa fiender.

Det finns flera olika typer av spetsnazförband, till exempel fallskärmsjägarförband, anti-terroriststyrkor och arméförband.  Var och en av de fem ryska flottorna (Baltiska flottan, Ishavsflottan, Stilla Havsflottan, Svarta Havsflottan och Kaspiska flottiljen) har en marin spetsnazbrigad. 

De militära spetsnazförbanden är utbildade för att förbereda för överraskningsanfall i stor skala genom spaning och störning av motståndarens förmåga att förstå läget och mobilisera motståndet.

De marina spetnazförbanden är utrustade med olika slags miniubåtar, bland annat Triton-1 och Triton-2 samt den större Piranha-modellen som kan transportera sex soldater och deras utrustning. De är beväpnade med vapen som kan användas under vatten. Bland annat automatkarbinen APS (Avtomat Podvodny Spetsialnyy) och undervattenspistolen SPP-1

Källor: NE, thebreathersite.nl, militaryfactory.com

ARTIKELN HANDLAR OM