Obama tog första valkretsen

NYHETER

Vid midnatt lokal tid inledde Dixville Notch vid bergsmassivet White Mountains primärvalet i New Hampshire. Illinoissenatorn Barack Obama vann stort.

Midnattsröstandet i Dixville Notch i norra New Hampshire, tre mil från Kanada, har pågått sedan 1964. Det äger rum på det anrika hotellet The Balsams, som har ett särskilt rum döpt till The Ballot Room.

Till skillnad från i övriga New Hampshire, där omkring varannan röstberättigad väntas delta, är det obligatoriskt att rösta om man bor i Dixville Notch.

Några minuter

Och rösterna var räknade på några minuter. Medan Obama vann demokraternas förtroende blev det Arizonasenatorn John McCain som vann republikanernas.

Obama fick sju röster. McCain fyra, säger Janet Washburn, hotellchef, till TT.

Resultatet har bara symboliskt värde då antalet röstberättigade i distriktet endast är 16 personer.

De första signifikativa resultatet från primärvalet i New Hampshire, där deltagarna röstar på vem de vill se som sitt partis kandidat i presidentvalet i höst, väntas först på tisdagskvällen, någon timme efter att vallokalerna stängt.

Handskakningar

Inför sina valvakor planerade de flesta kandidaterna att på tisdagen resa runt och träffa väljare i samband med röstandet.

Det är tusentals handskakningar och korta frågestunder med smågrupper av väljare inför tv-kameror som gäller.

På tv visade de flesta stationer i USA hur New York-senatorn Hillary Clinton, utmattad och öppet frustrerad, var nära att brista ut i gråt vid ett framträdande i kuststaden Portsmouth i måndags.

Det är inte lätt. Detta är väldigt personligt för mig, sade hon med sprucken röst när hon konfronterades med uppgiften om att hon ligger omkring tio procentenheter efter Obama i opinionsmätningarna inför valet.

Nationellt är Clinton dock inte helt omkörd. Om den väntade förlusten i New Hampshire kan minimeras och hon lyckas bättre i South Carolinas primärval den 26 januari finns det hopp för henne.

Andra planer

Därefter står Supertisdagen för dörren, den 5 februari. Då håller nästan halva USA primärval samtidigt, inklusive folkrika delstater som New York och Kalifornien. Där har Clinton en sin chans till revansch.

Obama har dock andra planer.

Vi vill vinna i alla staterna den 5 februari. Och efter det har jag förhoppningsvis tillräckligt med röster för att vinna nomineringen, sade han vid ett framträdande i Manchester i måndags.

Valdeltagandet i New Hampshires primärval väntas bli rekordstort. Omkring en halv miljon av 900 000 röstberättigade tros delta, vilket kan jämföras med rekordet från 2000 på 396 000.

Bland republikanerna ledde McCain med ett par procentenheter före Mitt Romney, före detta Massachusettsguvernör, i de sista mätningarna inför valdagen.

Joakim Goksör/TT