Clinton – Obama i hätsk debatt

Demokraterna i hårda angrepp på varandra

Foto: Reuters
Hillary Clinton och Barack Obama hade en hård debatten natten till tisdag, svensk tid. De båda presidentkandidaterna kritiserade och avbröt varandra i hårda ordväxlingar.
NYHETER

Personliga motsättningar och undertryckt ilska kokade över när Hillary Clinton och Barack Obama drabbade samman i en tv-sänd debatt i Myrtle Beach i South Carolina.

De två presidentaspiranterna anklagade varandra under det hätska mötet på måndagskvällen för att tänja på sanningen. De försökte stirra ut motståndaren, gestikulerade och avbröt den andra hela tiden. Anklagelser och motanklagelser utväxlades i tv-studion.

Obama gick också till angrepp mot förre presidenten Bill Clinton som arbetar hårt i sin hustrus kampanjapparat.

– Jag kan inte alltid säga vem av dem jag kämpar mot, sade han.

Primärvalet på lördag i South Carolina är avgörande för Barack Obama, som har en valseger mot Hillary Clintons två under demokraternas kampanj hittills.

Lögn om krigsmotstånd

Han anklagade paret Clinton för att ljuga om hans motstånd mot Irakkriget. Han sade att republikanerna stått för idéerna i politiken och han passade på att hylla republikanernas symbolfigur, den avlidne tidigare presidenten Ronald Reagan.

Hillary Clinton replikerade att Obama inte varit konsekvent i sin kritik mot Irakkriget. I ett "stort tal" 2002 var han krigsmotståndare för att nästa år säga att han stödde "president Bushs sätt att föra kriget", sade hon.

– Och året därpå när ni satt i senaten röstade ni för krigsanslagen gång på gång.

Hon sade också att motståndaren inte var vuxen nog att delta i den politiska debatten på högsta nivå medan hon för sin del stått emot republikanernas angrepp i åratal.

– Senator Obama, det är svårt att delta i en ärlig debatt med er eftersom ni aldrig tar ansvar för någon omröstning. Och det är väldigt svårt att få ett rakt svar av er.

Edwards kom inte in i debatten

Den tredje presidentaspiranten, John Edwards, hade stora svårigheter att få ett ord med i laget när de två huvudaspiranterna högg in på varandra inför tv-publiken.

Men en sak enade debattörerna: Kritiken mot president George Bushs sätt att sköta USA:s affärer. Bakgrunden var börsraset jorden runt i spåren av tumultet på USA:s kreditmarknad.

– Presidentens föreslagna stimulanspaket är otillräckligt, för litet, för sent, sade Clinton.

Obama anklagade presidenten för att försvåra läget. Han varnade för ödesdigra ekonomiska tider och att USA glider ner i lågkonjunktur.

– Han har slösat miljarder dollar i ett krig som aldrig skulle godkänts och som aldrig skulle förts.

TT