Kritiskt val för Obama och Edwards

NYHETER

Demokraterna strömmade till vallokalerna på lördagen i ett kallt och molnigt South Carolina.

Primärvalet var kritiskt för Barack Obama och John Edwards, som båda behövde en seger här.

Valdeltagandet rapporterades bli mycket högt i primärvalet i South Carolina.

– Mycket tyder på att valdeltagandet blir ännu högre nu än förra helgen då republikanerna höll sitt primärval, sa Chris Whitmore, talesman för delstatens valkommission, till CNN.

Det var också mycket som stod på spel denna lördag.

John Edwards, som är född i South Carolina, var tvungen att få ett bra resultat för att visa att han är en fortsatt kraft att räkna med.

Barack Obama, som enligt opinionsmätningarna lett stort i delstaten, behövde en seger för att visa att förstaplatsen i Iowa inte var en engångsföreteelse. Sedan den har hans huvudrival Hillary Clinton tagit hem två delstater i kampen om vem som ska bli demokraternas kandidat i årets presidentval.

– Jag vet att vi kan vinna här, att vi kan vinna var som helst i landet, sade Obama till jublande väljare vid ett rockkonsertliknande valmöte i delstatens huvudstad Columbia under natten till valdagen.

Energiska möten

Valet i South Carolina anses mycket viktigt eftersom det är den första delstaten med stor afroamerikansk befolkning (nästan 30 procent) som röstar. Resultatet anses ge en fingervisning om hur de övriga sydstaterna kommer att rösta på supertisdagen den 5 februari. En opinionsmätning redovisad av MSNBC/McClatchy gav inför valet 38 procents stöd för Obama mot 30 för Clinton och 19 för Edwards.

Obama har satsat hårt i South Carolina, medan Hillary Clinton till viss del har lämnat kampanjandet till maken Bill och själv fokuserat på andra delstater inför supertisdagen. På fredagen svepte hon dock tillbaka och höll energiska valmöten i flera städer. Som sina medtävlare fokuserade hon på ekonomin och att lyfta medelklassen i South Carolina, där arbetslösheten är 6,6 procent jämfört med övriga landets 5 procent. Tjuvnypen och rasfrågorna – som skapat rubriker tidigare i veckan – var borta, i stället kritiserade hon den sittande presidenten George Bush.

Rekord

2004 röstade 293000 demokrater fram John Edwards i South Carolina, men inför lördagen spåddes rekordhögt deltagande, över 300000.

– Bland republikanerna var det 20 procent färre som röstade i år, det är ett tecken på att de inte gillar sina kandidater. Men vi, vi ska sätta rekord i morgon, sade Carol Fowler, ordförande för South Carolinas demokrater, på en valfest i fredags.

De flesta väljarna tänkte på ekonomi när de begav sig till valurnorna, som öppnade klockan 13 svensk tid för att stänga tolv timmar senare.

– Han har den bästa planen för att få ordning på ekonomin, hjälpa de fattiga och ordna sjukförsäkringar, sade dataprogrammeraren John Lindsey till TT om ”sin” kandidat John Edwards.

– Och så tar han inte pengar från lobbyister.

TT