Storseger för Obama i natt

Foto: REUTERS
VINNARE I NATT Obama tog hem en jordskredsseger i South Carolina.
NYHETER

"Tända. Redo att sätta igång".

Ropen ekade över South Carolinas huvudstad Columbia sedan Barack Obama storsegrat i delstatens primärval med 55 procent av rösterna.

Hillary Clinton fick drygt 26 procent och upplevde sitt mest svidande nederlag hittills.

Hillary Clinton fick nöja sig med 26 procent av rösterna.

Nu står det två lika i demokratiska primärvalssegrar mellan Obama och Clinton.

Om nio korta dagar har nationen möjlighet att ansluta sig till oss och säga att vi är trötta på "business as usual" i Washington, sade en lycklig Barack Obama till hurra-rop och applåder på sin valvaka.

Jag ser det i ansiktena här framför mig. Här finns gamla och unga, svarta och vita, latinos och indianer. Vi kan enas.

Jubel

Det kändes som om taket skulle lyfta på Columbia Metropolitan Convention Center när Barack och Michelle Obama äntligen dök upp, drygt två timmar efter att vallokalerna stängt. Då var hans uppeldade väljare i full färd med att jubla och stampa, ackompanjerade av trummor och glad soulmusik. Varje gång den stora tv-skärmen i hörnet meddelade resultaten från ett nytt valdistrikt steg de blåa Obama-skyltarna i luften och ljudnivån blev öronbedövande. Men när Bill Clinton talade buade folkmassan.

Jag är superlycklig, det går inte att beskriva känslan, sade 16-åriga Dominique Johnson till TT.

Vi har varit ute hela dagen i våra hemkvarter och kampanjat för Obama.

Obamas energiska tal handlade om förändring och hopp, om att ena USA och om att få ordning på ekonomin och skapa en sjukförsäkring för alla.

Det här valet är vår chans att ge det amerikanska folket en anledning att tro igen, utropade han.

Flög vidare

Hillary Clinton, som fick 27 procent av rösterna, har under den senaste veckan försökt tona ner betydelsen av South Carolina. Redan på lördagskvällen flög hon vidare till Tennessee, en av 22 delstater som röstar på den viktiga supertisdagen.

Jag har ringt till senator Obama och gratulerat honom, sade Clinton vid ett möte i ett stadshus där.

I övrigt betedde hon sig som South Carolina-valet inte ägt rum.

För John Edwards, som är född i South Carolina, måste tredjeplatsen med 18 procent vara en svidande besvikelse. Men i tv-kanalen CNN visade han upp ett glatt ansikte och lovade fortsätta kampanja över supertisdagen och om möjligt ända till partikonventet i september.

Enligt CNN fick Barack Obama stöd av mer än 295 000 väljare - fler än alla som röstade i det förra demokratiska primärvalet 2004. Vallokalsundersökningar visar att han fått 81 procent av rösterna från delstatens svarta, var fjärde röst bland de vita och varannan röst från de unga. Ekonomin var den viktigaste valfrågan, följd av sjukförsäkring och Irakkriget.

Kennedystöd

Han är lik min far, skriver president John F Kennedys dotter Caroline Kennedy i en kolumn i New York Times på söndagen. Hon stödjer Barak Obamas försök att bli demokraternas presidentkandidat.

Ibland dröjer det innan man upptäcker att någon har särskild förmåga att få oss att tro på oss själva - och tro på att vi kan uträtta storartade saker, skriver hon.

Vi har den möjligheten med senator Obama.

Vi behöver en förändring av vårt lands ledning - precis som 1960 (då J F Kennedy besegrade Richard Nixon).

Caroline Kennedy skriver om ansvaret för att förmå de unga att tro på sig själva.

Senator Obama inspirerar mina barn att göra det.

Caroline Kennedy var fem år när president Kennedy mördades i Dallas 1963.

FAKTA

om kandidaterna

Demokraterna:
Barack Obama

Ålder: 46.

Karriär: Advokat i Chicago, vald till senator, från Illinois, år 2004.

Kommentar: Var tidigt emot Irak-kriget, ett kort han ofta spelar ut mot Hillary Clinton (som ju röstade för kriget år 2002). Hade tidigare en försiktig framtoning, men blivit allt mer aggressiv under kampanjen.

Sagt om...

...abort:

– Jag litar på kvinnorna som tar de här besluten, i samråd med sina doktorer och familjer.

...Irak:

– Jag är inte emot alla krig, jag är emot dumma krig.

...klimatförändringen:

– Som världens största producent av växthus-gaser, har America en plikt att vara vägledande.

Hillary Clinton

Ålder: 60.

Karriär: Valdes som senator för New York år 2000, omvald år 2006. Före detta ”first lady”, under maken Bill Clintons tid som president.

Kommentar: Fortfarande favorit, enligt de senaste undersökningarna. Fortsätter också ordkriget med Barack Obama.

Sagt om...

...abort:

– Beslutet, som är ett av de mest fundamentala och svåraste som en kvinna och en familj kan tänkas ställas inför, ska tas utan statens inblandning.

...Irak:

– Om jag hade varit president i oktober 2002, hade jag aldrig frågat om att få rätten att flytta fokus från Afghanistan till Irak och jag hade säkerligen aldrig startat det här kriget.

...klimatförändringen:

– Vetenskapens enade åsikt är klar: vi åsamkar planeten en uppvärmning, med förödande konsekvenser. Vi måste vidta omedelbara åtgärder för att lösa det här problemet.

John Edwards

Ålder: 54.

Karriär: Mycket framgångsrik advokat i South Carolina innan han gav sig in i politiken i slutet av 90-talet. Invald i senaten och var John Kerrys vicepresident-kandidat under valet 2004.

Kommentar: Stödde år 2002 USA:s beslut att invadera Irak, något han i dag ångrar. Driver framför allt frågor om fattigdom och sjukvård.

Sagt om...

...abort:

– Jag tror på kvinnans rätt att välja, men jag tycker att det är en exceptionellt svår fråga för Amerika.

...Irak:

– Jag hade fel...argumenten för att förklara krig mot Irak var baserade på information som vi nu vet var felaktig.

...klimatförändringen:

– Vi har ingen kredibilitet i resten av världen just nu. Vi förorenar mer än något annat land på planeten. Amerika måste visa vägen genom att föregå med gott exempel.

Tina Magnergård Bjers/TT