Outsidern som förbereder en valkupp

New Yorks borgmästare överväger att ställa upp i presidentvalet

NYHETER

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, 65, kan komma att ställa upp i presidentvalet.

En tidigare konsult till Bloomberg bekräftar att det finns en ”generalplan” som kan iscensättas.

– Huruvida det händer eller inte får vi reda på den 5 mars, säger politiska konsulten Doug Schoen till NY1.

Foto: ap
New Yorks borgmästare Michael Bloomberg kan bli en oväntad outsider i USA:s presidentval

Miljardären Michael Bloomberg kan komma att ställa upp som oberoende kandidat i presidentvalet. I torsdags bekräftade senator Chuck Hagel att Michael Bloomberg frågat honom om han kunde tänka sig att ställa upp som vice president-kandidat, skriver The New York Times.

Samtidigt påpekade Chuck Hagel att Michael Bloombergs chanser minskat drastiskt i och med att John McCain stärkts som republikanernas kandidat, eftersom McCain anses appellera till samma mittenväljare som Michael Bloomberg.

Under tiden fortsätter New Yorks borgmästare att samla in och analysera data, skriver AP.

”Omprövar och omvärderar”

I en intervju med nyhetskanalen NY1 säger Doug Schoen, som varit konsult åt Michael Bloomberg båda gångerna han kandiderat till borgmästare, att en ”generalplan” för en eventuell presidentkandidatur tagits fram av vice borgmästaren Kevin Sheekey.

– Kevin Sheekey har tagit fram en strategi för att få borgmästaren på valsedlarna, för att få fram de frivilliga, och för att få igång en kampanj, säger Doug Schoen.

– Det enda Kevin Sheekey behöver för att iscensätta det jag kallar ”Sheekeys generalplan” är att Michael Bloomberg omprövar och omvärderar. Huruvida det händer eller inte får vi reda på den 5 mars, säger han.

Finansimperium

Michael Bloomberg grundade finans- och medieimperiet Bloomberg 1981. Företaget har enligt sin hemsida mer än 10 000 anställda i 126 kontor runt om i världen, och är enligt Fortune magazine värt cirka 20 miljarder dollar (cirka 130 miljarder kronor). Michael Bloomberg äger 60 procent av företaget, uppger Fortune.

Michael Bloomberg valdes till borgmästare för New York 2001 och ställde då upp för republikanerna, men var tidigare medlem i det demokratiska partiet. 2005 valdes han om som borgmästare. 2007 gick han ur det republikanska partiet och nämns nu alltså som en tänkbar oberoende presidentkandidat.