Obama tog hem segern i Maine

Barack i ny triumf i natt

Foto: Foto: AP
HYLLAD Segertåget fortsätter för Barack Obama. I natt vann han i delstaten Maine, och glädjen var total.
NYHETER

NEW YORK. Barack Obama avslutade sin superhelg med en ny seger i Maine i natt.

Men har han någon glädje av det?

I slutändan kan det ändå vara partietablissemanget som avgör den demokratiska valrysaren.

Ja, Barack Obama följde upp lördagens jordskredssegrar i Washington, Nebraska och Louisiana med en ny triumf i provvalet i Maine i natt.

Sammantaget har Obama nu klar ledning i antalet vunna delstater – men den helt avgörande kapplöpningen om delegaterna är fortfarande brutalt jämn.

Enligt AP var ställningen i natt 1 136 – 1 108, i Clintons favör. De siffrorna innebär att det finns en uppenbar risk att ”racet” inte ens är avgjort när demokraterna håller sitt konvent i Denver i slutet av augusti. Man måste nämligen ha 2 025 delegater för att bli nominerad och fortsätter väljarna att fördela dem på samma sätt säger matematiken att kandidaterna står sida vid sida också efter sista primärvalet i South Dakota i juni.

För det demokratiska partiet vore det mycket olyckligt, eftersom motståndarna redan börjar samlas runt John McCain och riktar attackerna mot den gemensamma fienden.

Därför är det inte omöjligt att partiledningen går in och tvingar fram ett avgörande – i så fall troligen med hjälp av de så kallade superdelegater man också slåss om; kongressledamöter, domare och andra partidignitärer som något egendomligt ges större tyngd än vanliga väljare.

I den kampen har Clinton ledningen med 343 mot 156...

Komplicerat? Minst sagt.

Men spännande är det...

Intrycket att Obama ändå har lite ”momentum” bekräftades när det i går blev känt att Hillary Clinton sparkat kampanjledaren Patti Solis Doyle och ersatt henne med rådgivaren Maggie Williams.

– Sådana förändringar i organisationen är inget bra tecken, konstaterade experter på tv.