Obamas resa ur knarkarträsket

I nyutgivna boken avslöjar Barack allt om sitt förflutna

1 av 6 | Foto: Foto: AP
MORFAR OCH MORMOR När Obamas mamma återvände till Indonesien fick han bo hos morföräldrarna Stanley och Madelyn Dunham. Här under den tid då han studerade på Columbia University.
NYHETER

Barack Obama skrev 1994 memoarerna som ingen presidentkandidat vill ha i bagaget.

En plågsamt självutlämnande bok där han avslöjar drogmissbruk, ensamhet och självtvivel.

Men ”Min far hade en dröm” har gjort stor succé i USA och boken tros nu vara en av orsakerna till hans framgång.

Nyligen kom den på svenska.

Barack Obama får beskedet om sin pappas död på en raspig telefonlinje från Kenya. En okänd släkting meddelar nyheten om bilolyckan och lägger på.

Obama sitter i sin lägenhet i New York och märker inte att frukostäggen bränns vid. Han känner ingen sorg. Minns honom knappt.

Pappan flyttade tillbaka till Kenya när Barack var två år. Efter det har han bara träffat honom en gång. De få veckor pappan bodde hos då 10-årige Barack och hans mamma på Hawaii.

Ändå är det något som brister.

Hela sitt liv har Barack planerat att han i ett försök att få svar på frågan vem han är skulle resa till Kenya och besöka sin pappa. Nu är det för sent.

Obama växte upp på Hawaii. Resultatet av ett kortvarigt äktenskap mellan en vit amerikansk kvinna och en svart man från Kenya. När pappan återvände till Kenya var det meningen att Barack och hans mamma Anne skulle följa efter. Så blev det aldrig.

Mamman träffade i stället en man från Indonesien. Barack var sex år när de flyttade dit.

Insåg att han var annorlunda

Först här gick det upp för honom att han var svart.

På Hawaii växte han upp i en skyddad, vit enklav. Såg sig som annorlunda.

Nu satt han på amerikanska ambassaden i Jakarta och bläddrade i ett nummer att fototidningen Life. En av bilderna föreställde en svart man som försökt skava av sig sin hudfärg. Före och efter.

Bilden träffade Barack som ett slag i magen. Den kvällen ställde han sig framför spegeln i badrummet, betraktade sin kropp och undrade om det var något fel på honom.

Hånades i skolan

Rasismen kom att följa Barrack när han återvände till Hawaii.

Han var den ende svarte eleven på skolan. När fröken läste upp hans namn började klasskamraterna fnittra. Hon frågade vilken stam han kom ifrån. När Barack lågt svarade ”lou” gjorde en pojke i klassen apljud. Alla började gapskratta.

Barack saknade inte bara sin far. Hudfärgen bidrog till känslan av utanförskap. Att inte höra hemma.

Inte blev det bättre av att hans mamma flyttade tillbaka till Indonesien och lämnade Barack med morföräldrarna.

Sökandet efter en identitet ledde honom in på farliga vägar.

När Bill Clinton i presidentvalrörelsen 1992 erkände att han rökt marijuana men urskuldade sig med att han aldrig dragit halsbloss hotade det hans val. I sin bok avslöjar Obama att han höll på med betydligt tyngre saker än så. Något de flesta presidentkandidater skulle göra allt för att dölja.

Boken skrevs innan Obama visste att han en gång skulle kandidera men ofrivilligt har han avdramatiserat frågan. Hittills har han inte hängts ut för att han som tonåring tog kokain och rökte hasch.

Berättar om drogerna

Obama berättar hur spriten och drogerna var ett sätt för honom att fly undan de ständiga frågorna om hans ursprung. Vem han egentligen var.

– Knarkare. Pundare. Det var dit jag varit på väg. Den slutgiltiga, ödesdigra rollen för en svart man i vardande, skriver Obama.

Han struntade i studierna. Betygen störtdök. Avgrunden närmade sig.

Vändpunkten

Han räddades av åsynen av sin kompis Micke. Hur han skakade och svettades i hörnet av ett kylrum. På väg att injicera heroin.

Och av mamma som flyttade hem till Hawaii och läxade upp honom för att han var på väg att kasta bort sitt liv.

När det knastriga telefonsamtalet om faderns död kommer har Barack redan nått viss framgång. Han jobbar på en finansfirma på Wall Street. Tjänar bra. Men återigen är det något som fattas.

Obama flyttar till Chicago och börjar arbeta i en medborgarrättsorganisation i den fattiga förorten South Side där skottlossning är vardagsmat. Han försöker få de fattiga och utsatta att kämpa för att förbättra sina liv.

Han ser på nära håll den svarte borgmästaren Harold Washington i aktion.

Han lämnar frågan öppen men troligen är det här någonstans som hans politiska ambition och vision växer fram.

Svaren om hans far

Till slut reser han till Kenya. Han har antagits till Harvard. Men innan studierna börjar tar han itu med frågorna som ständigt förföljer honom. Vem var min far? Vilket är mitt ursprung?

Han hittar en vänlig tyrann. Som kastades ut av sin far som ung. Tack vare ett stipendium kom Obamas pappa till Hawaii. Fick en hög post på ministeriet när han återvände. Föll i onåd när han vägrade acceptera stampolitiken och släpade sig fram i fattigdom tills han blev tagen till nåder igen.

I en by i västra Kenya hittar Obama sin fars grav på en dammig bakgård.

Obama sjunker ner vid graven. Hans kropp skakar av gråt. Lika mycket av lättnad som sorg.

Äntligen är cirkeln sluten. Han är redo att gå vidare.

Ända till Vita huset.