28 års kamp om makten över USA

Alla deltagare och skandaler i de senaste åtta presidentvalen

1 av 4 | Foto: ap
George Bush vinkar till fansen under presidentvalet 2004.
NYHETER

Dean ledde stort – men krossades av Gore i nomineringsracet.

Och Bush den äldres skattelöfte blev en återkommande paroll – för Bill Clinton.

Här är citaten och skrällarna som dominerat de amerikanska presidentvalen sedan 1980.

2004

Primärvalen:

Demokraterna: Howard Dean, före detta guvernör i Vermont, toppade de flesta väljarundersökningarna och sågs som favorit under hela 2003. Men Iowas caucuses valde överraskande John Kerry och Dean hämtade sig aldrig från den smällen. Kerry vann samtliga utom fyra delstater.

Republikanerna: Som väntat hade Bush – som sittande president – inget märkbart motstånd i primärvalen. Trots det slog han faktiskt rekord i insamlade kampanjbidrag med nära 200 miljoner dollar. Bushs sämsta resultat kom i New Hampshire där han fick 79,55 procent av rösterna.

Presidentkandidaterna:

John Kerry, demokrat.

George W. Bush, republikan.

Presidentvalet:

Ett val som nästan helt dominerades av utrikespolitiska frågor; Bushs krig mot terrorismen och invasionen av Irak. Bushs populäritet var rekordhög just efter 11 september, men rasade sedan fram till valet. Kerry kröp allt närmare och dramat kom att avgöras i Ohio. Där vann Bush med 2,11 procent fler röster.

Skandalerna:

Precis som vid år 2000 följdes valet av kontroverser kring rösträkningen. Framför allt så ifrågasattes räkningen i delstaten Ohio, som kom att avgöra hela valet.

Under själva kampanjen hamnade Kerry i blåsväder efter att en bild från 1971 plötsligt dök upp. Bilden visade Kerry tillsammans med Jane Fonda vid en demonstration mot Vietnamnkriget. Problemet? Bilden var manipulerad.

Citatet:

– Well, du glömde Polen.

George Bush svarar på Kerrys kritik om att bara England och Australien stödde USA under invasionen av Irak.

Röstdeltagande: 56,69%.

Vinnaren: George W. Bush, republikan.

2000

Primärvalen:

Demokraterna: Två kandidater kom att göra upp om nomineringen: Bill Bradley, senator och före detta basketspelare i New York Knicks, och Al Gore. Bradley förlorade stort i Iowa, sedan bara med fyra procent i New Hampshire. Men det var redan kört. Gore tog hem samtliga delstater och den 9 mars gav Bradley upp.

Republikanerna: George Bush var favorit, men när John McCain tog hem New Hampshire med 48 procent mot Bushs 30 var matchen vidöppen. Efter en smutsig kampanj i South Carolina återtog dock Bush initiativet och racet var över i början av mars.

Presidentkandidaterna:

Al Gore, demokrat.

George W. Bush, republikan.

Ralph Nader, Gröna partiet.

Presidentvalet:

Valet som kommer bli ihågkommet för röstskandalen i Florida. Nationellt tog Gore hem 48,4 procent av rösterna mot Bushs 47,9, men förlorade ändå. Orsaken: republikanen fick fler elektorsröster. Under sin kampanj talade Bush ofta om moral, vilket var en spark mot demokraterna och Clinton-skandalerna.

Skandalerna:

Först utsåg flera tv-kanaler Gore till vinnare. Sedan utsågs Bush. När räkningen närmade sig slutet skilde dock bara 2000 röster och en omräkning tog vid. Efter den skilde bara 537 röster (av 5,8 miljoner röster). Ytterligare omräkningar avslogs och alla röster räknades faktiskt inte. Cirkusen i Florida gjorde valet år 2000 till det mest kontroversiella i USA:s historia.

Citatet:

– Jag tycker inte att våra trupper ska användas till vad som kallas byggande av en nation.

George Bush om USA:s inblandning i Somalia och i Balkanländerna.

Röstdeltagande: 51,31%.

Vinnaren: George W. Bush, republikan.

1996

Primärvalen:

Demokraterna: Sittande presidenten Bill Clinton vann samtliga primärval, ofta med mer än 80 procent av rösterna. Pennsylvanias förre guvernör Bob Casey hade tänkt att ställa upp mot Clinton, men drog sig ur på grund av hälsoproblem.

Republikanerna: Nio kandidater fanns med i valet, men det kom att handla om framför allt Bob Dole, Pat Buchanan och Steve Forbes. Dole var favoriten, men Buchanan skrällde med en seger i New Hampshire. När Forbes tog både Delaware och Arizona verkade Dole vara illa ute. Men efter North Dakota den 27 februari, tog Dole hem samtliga delstater.

Presidentkandidaterna:

Bill Clinton, demokrat.

Bob Dole, republikan.

Ross Perot, Reformpartiet.

Presidentvalet:

Dole tog överraskande hem Colorado och Montana. Men Clinton svarade med att säkra Arizona, som inte röstat på en demokrat sedan 1948. Trots att Clinton tappade fler stater i södern, så tog demokraterna hem valet relativt enkelt.

Skandalerna:

Den största handlade om demokraternas sätt att samla in kampanjbidrag. Partiet bröt mot lagen när de tog emot pengar från till exempel Hsi Lai-templet i Kalifornien. Det är förbjudet för religösa organisationer att donera pengar till partier.

Citatet:

– Brooklyn Dodgers hade en ”no-hitter” i går kväll.

Bob Dole, då 73 år, glömmer att baseboll laget Dodgers flyttat till Los Angeles – fyra decennier tidigare.

Röstdeltagande: 49,08%.

Vinnaren: Bill Clinton, demokrat.

1992

Primärvalen:

Demokraterna: Tom Harkin tog hem sin hemstat Iowa, men försvann sedan snabbt. I stället tog Paul Tsongas täten efter seger i New Hampshire. Bill Clinton, som inte alls fanns med i förhandssnacket, blev överraskande tvåa i den staten. ”The Comeback Kid” var född och efter stora segrar i Michigan och Illinois blev Clinton nummer ett.

Republikanerna: Det hade bara hänt två gånger tidigare under 1900-talet att en sittande president utmanats på allvar i primärvalen. Men det hände Bush 1992. Pat Buchanan hotade Bush i New Hampshire, men förlorade till slut. Bush tog förvisso hem samtliga delstater, men hans konkurrent tog överraskande många röster.

Presidentkandidaterna:

Bill Clinton, demokrat.

George H. W. Bush, republikan.

Ross Perot, oberoende.

Presidentvalet:

Att Bush tappade röster till Buchanan i primärvalet fick miljardären Ross Perot att ställa upp i valet. Perot tog till slut 18,9 procent av rösterna. USA:s ekonomi var i fokus efter ett par tuffa år i början av 90-talet. Det fick Bush att höja skatterna, något som demokraterna utnyttjade flitigt i sin kampanj.

Skandalerna:

Orsaken till att Clinton ansågs chanslös i primärvalen var två olika skandaler. Först avslöjades det att han hade haft en affär med Gennifer Flowers, en tv-reporter i Little Rock i Arkansas. Sedan publicerades en artikel som antydde att Clinton lyckats fuska sig undan en kallelse till Vietnamnkriget.

Citatet:

– Read my lips: no new taxes.

Bush sa det redan 1988, men citatet användes flitigt av både Buchanan och Clinton under 1992. Bush bröt mot löftet efter att ha blivit president 1988.

Röstdeltagande: 55,09%.

Vinnaren: Bill Clinton, demokrat.

1988

Primärvalen:

Demokraterna: Ett väldigt öppet val där flera kandidater turades om att vinna. Bland kandidaterna fanns Joe Biden, Michael Dukakis, Dick Gephardt, Al Gore, Jesse Jackson och Paul Martin Simon. Dukakis tog hem sex stater under Super Tuesday och segrade till slut.

Republikanerna: Bob Dole tog överraskande Iowa, medan George Bush bara blev trea. Bush svarade med att utmåla Dole som en ”skattehöjare” och återtog initiativet. Efter en rad segrar under Super Tuesday var Bush sedan ohotad.

Presidentkandidaterna:

Michael Dukakis, demokrat.

George H.W. Bush, republikan.

Presidentvalet:

Bush försökte utmåla Dukakis som en vänstervriden liberal. Dukakis svarade med att prata om Iran-Contrasskandalen som skakat Reagan-administrationen. På valdagen tog Bush täten genom att vinna många tunga stater i södern. Han vann även i Kalifornien och tog hem hela valet med en ganska bred marginal.

Skandalerna:

Demokraten Dukakis hade en tuff presidentkampanj. Han hade stöttat en lag som innebar chansen till permission för vissa fångar i staten Massachusetts. En av de fångarna – Willie Horton – greps för en våldtäkt och misshandel under en permission. Den händelsen använde republikanerna flitigt i sin tv-reklam.

Citatet:

”Dukakis i stridsvagnen”.

För att tysta kritik om att han inte brydde sig om försvaret, satte sig Dukakis i en stridsvagn och vinkade friskt till tv-kamerorna. PR-tricket fick dock motsatt effekt och därmed myntades uttrycket ”Dukakis in the tank”.

Röstdeltagande: 50,11%.

Vinnaren: George H. W. Bush, republikan.

1984

Primärvalen:

Demokraterna: Elva kandidater ställde upp, men bara tre vann ett primärval: Walter Mondale, Gary Hart och Jesse Jackson. Mondale var storfavorit, men fick tuff konkurrensen av framför allt Hart. Kampanjen bjöd på flera heta debatter, där Mondale vann många av rösterna.

Republikanerna: Som sittande president saknade Ronald Reagan några konkurrenter i primärvalen.

Presidentkandidaterna:

Walter Mondale, demokrat.

Ronald Reagan, republikan.

Presidentvalet:

Walter Mondale vann sin hemstat Minnesota och Washington DC. Reagan tog resten.

De 525 elektorsröster som Reagan säkrade är det högsta antalet någon presidentkandidat lyckats nå. Mondales liberala kampanj blev ett stort misslyckande.

Skandalerna:

Reagan var egentligen ohotad, men ifrågasattes ibland på grund av sin ålder. Under en debatt i staden Louisville berättade Reagan att han hade besökt en kyrka ”här i Washington”.

Citatet:

– Amerikas framtid vilar i de tusentals drömmar i era hjärtan. Den vilar i budskapet om hopp i sånger av en man som så många unga amerikaner beundrar, New Jerseys Bruce Springsteen.

Ronald Reagan under ett tal i Hammonton, New Jersey. Reagan använde också ”Born in the USA” – en låt mot Vietnamnkriget – under sin kampanj, innan Springsteen satte stopp för det olovliga användandet.

Röstdeltagande: 53,11%.

Vinnaren: Ronald Reagan.

1980

Primärvalen:

Demokraterna: Striden stod mellan Ted Kennedy och sittande presidenten Jimmy Carter. Och det blev en smutsig kampanj. Det var jämnt mellan de två långt in på våren och Kennedy vägrade erkänna sig besegrad när det var tid för partikonvent.

Republikanerna: Ronald Reagan var nära redan fyra år tidigare. 1980 trodde alla på en promenadseger. Reagan fick dock oväntat motstånd från George H. W. Bush. Med löften om att sänka skatterna återtog Reagan greppet och säkrade nomineringen.

Presidentkandidaterna:

Jimmy Carter, demokrat.

Ronald Reagan, republikan.

John B. Anderson, oberoende.

Presidentvalet:

En ojämn historia. Reagan tog 489 elektorsröster mot Carters ynka 49. Republikanerna var även framgångsrika i senaten, där de tog kontrollen för första gången på 28 år.

Skandalerna:

Ett omtalat tal utanför Philadelphia gjorde att Reagan anklagades för att stödja vita, rasistiska grupper som motsatte sig rörelsen för medborgliga rättigheter. Reagan hävdade dock att hans citat hade blivit ryckta ur sitt sammahang.

Citatet:

– En recession är när din granne förlorar sitt jobb. En depression är när du förlorar ditt eget. Och återväxt är när Jimmy Carter förlorar sitt.

Ronald Reagan pratar ekonomi.

Röstdeltagande: 52,56%.

Vinnaren: Ronald Reagan, republikan.

Stefan Persson